KuriózumA Facebook, mint kutatási eszköz??

A Facebook, mint kutatási eszköz??

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Igen, a dupla kérdőjel nem véletlen. Igencsak felvontam a szemöldököm, mikor azt olvastam, hogy a Facebookot polinéz tudósok cápák kutatására hatékonyan tudták használni.

A történet úgy áll, hogy az általuk tanulmányozott cápákról részletes Facebook profilt készítettek (ne is keressétek, már utána néztem és tiltottak), majd vízalatti kamerákat szereltek fel egy “forgalmas” korallzátony közelében, és az arra tévedő cápákat fotók alapján azonosítják.

Az ilyen formán kialakuló cápaközösség reményeik szerint épp úgy viselkedik majd, mint az emberiek. Azonosíthatóak lesznek barátságok, szoros kötelékek, csoportok, és jóval könnyebbé teszi majd a kutatást.

Johann Mourier, a forradalmi kísérletek vezetője máris kijelentette, hogy az eddigi kutatási eredmények alapján megállapították, hogy a megfigyelt zónában élő cápa populáció erősen fragmentált, és két, egymást messzire elkerülő csoportra osztható, és mindkét nagyobb csoport több apróbb, ún. alárendelt csoportot is tartalmaz.

A profilok csupán a kísérletek elején voltak fontosak, ugyanis nem közvetlenül a Facebookot használják kutatási célra, csupán a szociális modelljét, ami szerint ha egy valaki ismer téged, a közös ismerőseitek is megtekinthetőek, illetve ha egyszer valaki profilját meglested, úgy azután már az is a keresési listádban lesz. Ilyen és hasonló, közösségi oldalaktól átvett modellek azok, amiket gyakorlatba szándékoznak ültetni, és az eddig eredmények a további fejlesztést támasztják alá.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek