Interjú“A dob titka: a személy aki megszólaltatja” - Interjú Acaciaval

“A dob titka: a személy aki megszólaltatja” – Interjú Acaciaval

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Acacia Mpofo Kitata interkulturális misszionáriussal Erdélyben beszélgettünk zenéről, hitről, Afrikáról, emberekről.

A fiatal kongói származású keresztény fiú sok emberi kapcsolattal gazdagodott, miközben zeneterapeutaként és misszionáriusként több mint 52 afrikai és európai országban járt átadni tudását.

Az afrikai zenekultúráról és dobokról tanulmányait Egyiptomban végezte, majd Dél Afrikába népszerűsítette, ahol később kapcsolatba került a zeneterápiával.

Mi az, amivel otthonról útra indultál a nagyvilágba?

Nagyapám szokta mondani “Ha jó munkát akarsz csinálni, ne várj senkire. Állj fel és kezd el!“

Amikor, először jöttél Erdélybe 2008-ban, mi volt az első benyomásod?

Az ország kevésbé, de Erdély lenyűgözött. Itt Európa más részeihez képest az a nagy különbség, hogy nyitott emberek vannak, és egyből belevágnak dolgokba. Nem megérteni, hanem csinálni akarják.

Említetted, hogy maga a misszionárius munka az emberekről és az emberi kapcsolatokról szól. Mi az, amit adsz, és mi az, amit keresel az emberi kapcsolatokban?

Elsősorban megbízhatóságot és őszinteséget keresek. Én meg mit adhatnék? – azt, amire minden egyes embernek szüksége van – Szeretetet!

Amikor dobolok, azt szenvedéllyel csinálom. Ha nem csinálod szeretettel a munkád, akkor nincs abban szenvedély. A munkával, amiben nincs szeretet és szenvedély, azzal megölöd magad.

Hogyan képes a zene meggyógyítani valakit?

A zene nem gyógyít. Gyógyítani csak Isten képes, mi csak segítünk a gyógyulásban. A zene mindig segít, de főképp a dob.

Van valami titka, rejtélye a dobnak?

Nincs titok, valójában a titok maga a személy, aki megszólaltatja a dobot.

Terápiában soha nem a problémára fókuszálunk, hanem a személyre. Mindegy hogy milyen problémája van valakinek, a dob abban segít, ami a legfontosabb számára, hogy újra meglelje és megérezze az örömet. Tudod, mindig az első alkalom a legjobb, amikor először tapasztalod meg. Az a leghatásosabb és az mindig megmarad.

Szerinted mi a kulcsa az egészségnek?

Szerintem az egyensúly, de számomra az nem egy monoton dolog. Legyen meg az egyensúlyod, de közben élj és tapasztalj meg változatos dolgokat.

Mit jelent számodra keresztény misszionáriusnak lenni?

Számomra ez nem egy vallás, hanem egy életstílus, amihez a legjobb könyv a Biblia és a legkitűnőbb tanító Jézus.

Szerinted mit tudna üzenni Afrika Erdélynek?

Nagyon sok reményvesztett és bizonytalan emberrel találkoztam itt. Sok embernek nincs önbizalma, reménytelen és nem hiszik el, hogy velük valami jó is történhet. Annak ellenére, hogy Afrikában mennyi szenvedés, nyomor, éhínség, betegség van, mégis van egy dolog, amit soha senki nem vehet el Afrikától és ez az ÖRÖM.

És fordítva mi lehetne az üzenet?

Az afrikaiaknak talán azt kellene megtanulják az itteni emberektől, hogy rendezettebbek, meggondoltabbak, előrelátóbbak legyenek, mert legtöbb helyen Afrikában az a mentalitás hogy „élj a mának” és nem terveznek előre, nem gondolnak a holnapra.

Utoljára a Filantropikum klasszikus kérdése: Mit kívánnál, ha kifognád a 3 kívánságot teljesítő aranyhalat?

Először is örülnék, ha itt nősülhetnék meg. Másodsorban egy nagy központ ahol zeneterápiával foglalkozhatnék. És harmadsorban az, hogy az Egyesült Nemzetek képviselőjeként megfogalmazhassam üzeneteimet a Világnak. De tudod én Istenben hiszek és nem az aranyhalban 🙂

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek