HolotropikumA depresszió 5 tünete, amelyről csak ritkán esik szó!

A depresszió 5 tünete, amelyről csak ritkán esik szó!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha meghallod azt a szót, hogy depresszió, leggyakrabban levertségre, kimerültségre, étvágytalanságra, elszigeteltségre, reménytelenségre, kétségbeesésre, szomorúságra gondolsz.

A depresszió 5 tünete, amelyről csak ritkán esik szó!
Fotó: Pixabay.com

Kétségtelenül, a depresszió egy borzasztó betegség, amelynek kezelése nem egyszerű, és szinte az egész élete az illetőnek, a családjától kezdve a munkahelyéig, tönkremehet, mivel nehezére esik koncentrálnia, így nem képes megfelelően ellátni a feladatait.

Azonban van a depressziónak 5 olyan tünete, amelyről kevés szó esik, és a legtöbb ember észre sem veszi magán, vagy máson hogy depresszióban szenvedne.

1. Magányérzet

Téves az a felfogás, hogy a depressziós emberek magányra vágynak. Nem, ők azt szeretnék, ha a közeli ismerősök, jóbarátok ott lennének mellettük. A depressziós embereknek nincs elég energiája ahhoz, hogy sokat beszélgessenek, hangosan nevessenek, de ettől még igénylik az emberek társaságát.

Dr. Alexander Haslam tanulmányában, amely megjelent a Journal of Affective Disorders szaklapban, megállapította, hogy a depressziós emberekre jó hatással van az emberi társaság, hiszen ennek hatására csökken bennük a magányosság érzése, mert úgy érzik, hogy ők is egy közösséghez tartoznak.

2. Harag, ingerültség

Mike Leary pszichoterapeuta szerint sok ember nem kapcsolja össze a haragot, az ingerültséget a depresszióval. Pedig igenis erre is oda kell figyelni, mert az ilyen ideges, ingerült emberek bizony depressziósak, és nagyon kevés választja el őket attól, hogy dühbe guruljanak, mert az életükkel szinte teljesen elégedetlenek, ami nagyon nehéz helyzetet teremt.

3. Munkamánia

Térjünk vissza kicsit még Dr. Mike Leary-hez. Ő erről így vélekedik: “A depressziós emberek gyakran alacsony önértékelésben szenvednek, így ahhoz, hogy azt érezzék, hogy hasznosak, gyakran temetkeznek a munkájukba, amihez annyira hozzászoknak, hogy utána képesek csak annak élni, sok szabadidős programot lemondanak, azzal az ürüggyel, hogy dolgozniuk kell. Ez végül nagyon megnehezíti az illető környezete, családja életét is.”

4. Fizikai fájdalom

Ez főként az idősebb személyeknél szokott előfordulni, mikor az illető, és a környezete is azt hiszi, hogy az izom, ízületi és csontfájdalmakat az öregedés okozza, pedig ennek köze lehet a depresszióhoz is. A fejfájások, migrének is sokszor összefüggnek ezzel a kedélybetegséggel.

5. Memóriazavarok

A depresszió az agyműködésre is negatív hatással van, ami sokszor emlékezetkiesésben, memóriagondokban nyilvánul meg. Az agy ilyenkor túlterhelődik, mert nagyon sok negatív, szomorú gondolat alakul ki, amely elvonja más dolgokról az agy energiáit és figyelmét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek