HolotropikumA D vitamin nem véd a megfázástól

A D vitamin nem véd a megfázástól

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bár a D vitamin erősíti az immunrendszert, nem érdemes kiegészítőként nagyobb adagban szedni a megfázás megelőzésére, mert új-zélandi kutatók tanulmánya szerint nem véd a meghűléses megbetegedésektől.

A 18 hónapon át tartó követéses vizsgálatban a D vitamint szedő 593 ember csoportjában körülbelül ugyanannyi „megfázásos” eset történt, mint a placebót szedő csoport 611 tagjánál – közölték eredményüket a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban a szakemberek.

A nagy dózisú vitamin szedése ráadásul nem csökkentette a betegségek hosszát, a tünetek súlyosságát és a munkától távol töltött napok számát sem.

A megállapítások azt sugallják, hogy a D vitamin kiegészítők adagolása csatlakozik azon terápiákhoz, amelyeket a kutatók „hatástalannak tartanak az egyébként egészséges felnőttek felső légúti fertőzéseinek megelőzésében vagy kezelésében” – idézte Jeffrey Lindernek, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatójának a JAMA szerkesztőségi cikkében megfogalmazott véleményét a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek