HolotropikumA cukorbetegség útvesztőiben: mi a glikált hemoglobin?

A cukorbetegség útvesztőiben: mi a glikált hemoglobin?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A cukorbetegség, mint krónikus lefolyású folyamat a népesség nagy százalékát érinti. Az egészség fenntartása és a szövődmények elkerülése végett kulcsfontosságú szerep jut a vércukorszint normál értékek között tartásának.

cukorbetegsegMíg az újbegyből vagy vénás vérből meghatározott glikémia csak a szervezet aktuális állapotát tükrözi, addig a glikált hemoglobin egy hosszabb távú követésre ad lehetőséget. Az éhomi vércukorszint meghatározása nem nyújt lehetőséget az anyagcsere folyamatok részletesebb vizsgálatára, mivel a vér cukorszintje nagy ingadozásokat mutat a nap folyamán. Egy reggeli jó vércukor érték még önmagában nem biztosíték arra, hogy a nap folyamán megfelelő értékeink lesznek.

A glikált hemoglobin gyakorlatilag a vörösvértestekben levő hemoglobin egy része, amihez glükóz kapcsolódik. Amennyivel magasabb a vércukorszint, annyival lesz magasabb a glikált hemoglobin szintje is. Meghatározásával az elmúlt 2-3 hónap vércukorszintje követhető. Egészséges személyek normál glikált hemoglobin szintje 4-6 százalék között mozog, átlagban 5 százalék.

A cukorbeteg páciensek esetében a célérték, ami ideálisnak tekinthető 7 százalék alatt kell legyen. Ezen érték fölött a szövődmények kialakulásának a rizikója egyre nagyobb. Ilyen esetben szükség van a gyógyszeres kezelés vagy étrend változtatására, hogy optimális értéket kapjunk. UKPDS (United Kingdom Prospective Diabetes Study) bizonyította, hogy a vércukorszintek alacsonyan tartásával a szem, vese és idegrendszeri szövődmények jelentősen csökkenthetők. A glikált hemoglobin 1 százaléknyi csökkenése 35 százalékkal csökkentette a komplikációk kialakulásának kockázatát.

Ajánlott évente legalább két alkalommal nyomon követni a cukorbetegek glikált hemoglobin értékeit. Ez a módszer nem helyettesíti a vércukor rendszeres napi követését, hanem kiegészíti azt és tisztább rálátást nyújt a hosszú távú eredményesség elérésére. A glikált hemoglobin értékei egyes betegségekben eltérő értékekhez vezetnek. A hemoglobin betegségei (hemoglobinopátiák): a vashiányos vérszegénység, vérzéses állapotok, terhesség, veseelégtelenség, túlzott alkoholfogyasztás szintén az értékek változásához vezet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek