KuriózumA csíksolmyói búcsú is része lehet az UNESCO Világörökségi listának

A csíksolmyói búcsú is része lehet az UNESCO Világörökségi listának

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A csíksolmyói búcsú is legyen része az UNESCO Világörökségi listának – hangzott el a képviselőház és a szenátus az UNESCO-val kapcsolatot tartó együttes bizottságának ülésén.

csiksomlyoi-bucsu

A megbeszélésen a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium idei prioritásai is szerepeltek. A téma kapcsán a törvényhozók Románia épített műemlékeinek védelméről tárgyaltak és az ülésen jelen volt Daniel-Constantin Barbu kulturális miniszter is.

Antal István Hargita megyei képviselő felhívta a miniszter figyelmét a székelyderzsi erődtemplom folyamatban lévő restaurálási munkálataira. Hasonlóan kiemelte a Kányád községhez tartozó székelydályai templom körül kialakult helyzetet is, és a miniszter közbenjárását kérte ahhoz, hogy a már 15 éve elkezdett felújítási munkálatok befejezésére folyósítsák a szükséges pénzt.

A Hargita megyei törvényhozó tájékoztatta a bizottság tagjait arról is, hogy az elmúlt időszakban elkészült a Torockóról szóló dokumentáció annak érdekében, hogy az UNESCO szellemi és örökségvédelmi listájára kerüljön fel a település, továbbá beszédében a csiksolmyói zarándoklat jelölésének követesére is felhívta a miniszter figyelmét.

Daniel-Constantin Barbu elmondta a székelyderzsi templom szerepel a prioritáslistán, és a székelydályai templom helyzetéről két hét alatt tájékoztatást ad. A miniszter ismerte a torockói, illetve a csíksomlyói búcsú dokumentumait, és ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy követni és szorgalmazni fogja az elfogadási folyamatot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek