Kulcsfontosságú tápanyagként a C-vitamin támogatja az immunrendszer védekezőképességét a különböző betegségekkel szemben. Éppen ezért a szervezetnek rendszeresen szüksége van a C-vitaminbevitelre, hiszen sajnos más vitaminokkal ellentétben szervezetünk nem képes tárolni ezt az anyagot.

Ha C-vitaminhiány lép fel a szervezetben, akkor a test rögtön jelez, különböző tünetek formájában, csak tudnunk kell ezekből olvasni:

1. Megduzzadt és vérző fogíny

A fogaknak és az ínynek fokozottan szüksége van a C-vitaminra, ahhoz, hogy a szövetek megőrizhessék rugalmasságukat és védekezőképességüket a baktériumokkal szemben. C-vitamin hiányában az íny gyulladásveszélynek van kitéve, aki fájdalommal és akár fogvesztéssel is járhat.

2. Száraz és töredezett haj

Mint ahogyan azt az előbb is említettük, a C-vitamin nélkülözhetetlen a minket felépítő szövetek számára, és ez nincs másképp a hajszálak esetében sem. C-vitamin hiányában a hajtövek képtelenek megfelelően táplálni a hajszálakat, ezért azok élettelenné és töredezetté válnak. A C-vitamin felgyorsítja a haj növekedését, mivel nagyobb mennyiségű vasfelszívódást biztosít.

3. Gyakori orrvérzés

A rendszeres C-vitaminbevitel csökkenti a hajszálerek törékenységét, ezért ha gyakori orrvérzéssel küzdesz, akkor érdemes pótolnod az aszkorbinsav hiányát.

4. Száraz, kipirosodott és durva tapintású bőr

A C-vitamin segíti a bőr kollagén termelését, ami puhábbá és bársonyosabbá teszi a bőrszöveteket. Súlyosabb aszkorbinsav-hiány esetén akár keratosis pilaris nevezetű bőrelváltozás is jelentkezhet, ami apró kis pöttyökben mutatkozik meg, főleg a felsőkar, mellkas és fenék területén. Ezt enyhe viszketés kísérheti, ami kellemetlen lehet. Leghatékonyabban C-vitamin tartalmú hidratálókkal érdemes kezelni a problémás bőrfelületet.

5. Fokozottabb horzsolásveszély

Mivel C-vitamin hiányában a hajszálerek törékenyebbé válnak, ezért akár egy aprócska rossz mozdulattal is megsérthetjük őket, ami rögtön megmutatkozik a bőrön. Szakértők szerint, mindamellett, hogy kiegyensúlyozott étrendet követünk, ajánlott bevinni napi 400 mg C-vitamint 400 mg flavonoidokkal.

6. Lassú sebgyógyulás

A szervezet egyik leghatékonyabb „szerelője” a C-vitamin, nincs olyan seb, amelynek gyógyulási folyamatát ne tudná felgyorsítani. A gyógyítás mellett segít megelőzni a seb elfertőződését is.

7. Ízületi fájdalmak

A reumás panaszokkal élők tudják, hogy milyen fájdalommal jár az, ha az ízületek begyulladnak. Sajnálatos módon azok, akik nem rendelkeznek megfelelő C-vitaminszinttel, sokkal jobban ki vannak téve az ízületi betegségeknek.

8. Könnyebben hűlsz meg vagy leszel náthás

Ez is az immunrendszer működésére vezethető vissza, ugyanis C-vitamin jelenlétében képes hatékonyan védeni a szervezetet a kórokozókkal szemben.

9. Kedvtelen vagy

Sokszor azon veszed észre magad, hogy már megint fáradt és rosszkedvű vagy? Ha igen, akkor lehet, hogy a C-vitaminhiány áll a dolog hátterében, ugyanis az aszkorbinsav hiánynak lelki vetülete is van. Próbálj természetes forrásból C-vitaminhoz jutni, azaz fogyassz olyan ételeket, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák: brokkoli, kelkáposzta, bogyós gyümölcsök, citrusfélék stb. Lehetőleg nyersen fogyaszd ezeket, ugyanis hőkezelés útján csökkenhet a C-vitamintartalmuk, így veszítenek a tápértékükből.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.