KuriózumA brit gyerekek kétharmada nem alszik eleget

A brit gyerekek kétharmada nem alszik eleget

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A brit gyerekek kétharmada nem alszik eleget, a hatévesek átlagosan csak este fél tízkor kerülnek ágyba – derítette ki egy brit tanulmány.

Kétezer gyerek alvási szokásait térképezte fel a szigetország minden tájékáról. A probléma súlyosságát mutatja – írta a The Daily Telegraph című brit lap -, hogy a kisiskolások negyede hetente legalább egyszer elalszik tanítás közben.

Míg régen a lefekvés utáni meséhez ragaszkodtak altatóként, mostanság tévé vagy számítógép hangjára szundítanak el.
A nagyobb gyerekek az alvásidejükből áldoznak netezésre, tévézésre, számítógépes játszadozásra. Utóbbit az iskolások csaknem 70 százaléka teszi estéről estére, 62 százalékuk a világhálón a YouTube videomegosztó portált látogatja szintén minden áldott este.

A felmérés földrajzilag azt mutatja, hogy Birminghamben alszanak a legkevesebbet a gyerekek – egy 10 éves éjjelente átlagosan 7 óra 28 percet -, Oxfordban pedig a legtöbbet – 11 óra 22 percet.

Az átlag hatéves 21:33-kor alszik el, a 8 esztendős 21:49-kor, a 15 éves pedig 23:52-kor.

„Az adatok egybecsengenek a mi felméréseinkével, amelyek 250 általános iskolai tanárra terjedtek ki. 10-ből 9 arra panaszkodott, hogy a gyerekek kialvatlanságuk miatt nem tudnak figyelni” – idézte a lap Jan Turnert, a brit Alvás Tanács munkatársát, aki szerint a szülők nem kellően szigorúan parancsolják ágyba gyerekeiket.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek