KuriózumA 98 éves holokauszt-túlélő elmagyarázza, miért nem fogja soha eltávolítani auschwitzi tetoválását

A 98 éves holokauszt-túlélő elmagyarázza, miért nem fogja soha eltávolítani auschwitzi tetoválását

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

“Meg akarom mutatni a világnak. A világnak tudnia kell, milyen mélyre vágtak, milyen mélyre tudnak menni az emberek” – érvelt az idős asszony, aki a poklot járta meg a koncentrációs táborban.

A 98 éves Lily Ebert sosem szégyellt beszélni arról, amit a holokauszt során látott és átélt az antiszemita atrocitásokról. Több mint száz rokonát, köztük az édesanyját és a testvéreit vesztette el a népirtásban, ezért életcéljának tekinti, hogy felhívja a világ figyelmét ezekre a borzalmakra annak reményében, hogy a történelem sosem fogja megismételni önmagát.

A feladatát az utóbbi években még komolyabban vette, amikor az antiszemitizmus és a holokauszttagadás újra felerősödni látszott. 18 éves dédunokája segítségével pedig ma már emberek millióihoz jut el az üzenete.

A 98 éves holokauszt-túlélő elmagyarázza, miért nem fogja soha eltávolítani auschwitzi tetoválását
Fotó: dovforman/Instagram

Bár a holokauszt túl súlyos témának tűnik egy TikTok-kaliberű “tinialkalmazás” számára, az idős hölgy itt mégis hatalmas közönségre talált. Már a legelső évben 1,7 millió követőre tett szert olyan videók által, melyekben nyíltan mesél a zsidó gettókról és Auschwitz borzalmairól, ahol négy hónapig volt bebörtönözve.

A közösségi oldalon elért siker szárnyakat adott az idős hölgynek, és egy könyv megírására sarkallta őt. Ebert szintén a dédunokájával közösen publikálta a kiadványt, ami “Lily ígérete: Hogyan éltem túl Auschwitzt és találtam erőt az élethez” címmel jelent meg idén májusban. A kötet nemcsak a benne felelevenedő borzalmas emlékek miatt különleges, hanem azért is, mert az előszavát a britek új királya, (az akkor még herceg) Károly írta, aki egyébként a Holokauszt Emléknap Alapítvány védnöke is.

Lily Ebert pedig egyike annak a hét holokauszt-túlélőnek, akikről a király művészi portrét rendelt el, az emléknap alkalmából indított új kezdeményezés céljából, melynek keretében ezek a portrék kiállításra kerültek a Buckingham-palotában és az edinburghi Holyroodhouse-palotában.

A 98 éves holokauszt-túlélő elmagyarázza, miért nem fogja soha eltávolítani auschwitzi tetoválását
Fotó: dovforman/Instagram

Az idős nőt a Good Morning Britain című műsor is vendégül látta, ahol Lily többek között a “Hét portré: túlélni a holokausztot” kiállításról is beszélt, de feltettek neki egy kérdést, amire a válasza sokak számára meglepő volt. Amikor a nézők megkérdezték tőle, gondolt-e már arra, hogy eltávolítsa az alkarjára tetovált náci számot, Ebert így válaszolt.

“Nem, soha nem gondoltam arra, hogy eltávolíttassam. Meg akarom mutatni a világnak. Látni valamit vagy hallani róla, nagy különbség. A világnak tudnia kell, milyen mélyre vágnak, milyen mélyre tudnak menni az emberek. Az embertársak adnak egy tetoválást. Te már nem vagy ember, te már nem voltál Lily Ebert, te egy szám voltál. Egy tetoválást viselsz, egy számot viselsz. Sem többet, sem kevesebbet” – mondta.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy miért ilyen kitartó, hogy megossza a világgal a történetét, a 98 esztendős nő a következőket nyilatkozta: “Az én történetem ma sosem az én történetem, ez a történet valójában annak a több ezer, millió embernek a története, akik nem tudnak beszélni. Azért vagyok itt, hogy beszéljek, és ezt azért tehetem meg, mert ők már nincsenek itt. Meg kell tennem, hogy beszéljek azokról a milliókról, akik már nem tudnak beszélni. Megölték az anyámat, a fiú- és lánytestvéremet, és még több millió ártatlan embert.”

A 98 éves holokauszt-túlélő elmagyarázza, miért nem fogja soha eltávolítani auschwitzi tetoválását
Fotó: dovforman/Instagram

“A holokauszt az emberiség elleni legnagyobb bűncselekmény volt” – jelentette ki Ebert a videóban, amelyet 1,2 milliószor néztek meg mindössze néhány nap alatt.

“Soha korábban nem építettek gyárakat – üzemeket – emberek megölésére. Ott voltam Auschwitz-Birkenauban. Tanúja vagyok” – indokolta. “Tanú vagyok, és a világnak soha, de soha nem szabad elfelejtenie az emberiség elleni legnagyobb bűntettet” – hangsúlyozta a túlélő.

Fotó: Good Morning Britain/YouTube

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek