KuriózumA 21 éves iraki menekült Svájcban lett milliomos - Gyermekként eladta a...

A 21 éves iraki menekült Svájcban lett milliomos – Gyermekként eladta a Pokemon figuráit, hogy Bitcoint vásároljon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dadvan Yousuf 11 éves korában fedezte fel a Bitcoin-t, a digitális valuta segítségével azonnali átutalásokat hajthatott végre az iraki Kurdisztánban. “Ebben van a jövő” – gondolta magában. Akkor úgy döntött, hogy eladja a Pokemon figuráit, és minden pénzét Bitcoinba fekteti. Tíz évvel később a menekült gyerekből egy milliomos svájci fiatalember lett – írja a Tribune de Genève svájci kiadvány.

Dadvan néhány hónapja egy luxus ötcsillagos szállodában él, a svájci újságírók pedig nem merik megkérdezni, hogy mennyibe került a lakása, de egyáltalán nem aggódnak a fiatal pénzügyei miatt.

A mindössze 21 éves fiatalember tíz éve fogott bele a Bitcoin bizniszbe, és mára már jelentős vagyonnal rendelkezik. Az iraki állampolgár a háború ideje alatt, menekültként érkezett Svájcba, jelenleg a kereskedelmi tanulmányainak végéhez közeledik. Ezzel párhuzamosan egy alapítványt indított, Zougban, az azonos nevű kantonban található városban. Zoug lett az első svájci kanton, ahol kriptovalutákban lehet fizetni az adókat. Az alapítvány célkitűzése, amint erről szlogenjük is árulkodik, “A világ megváltoztatása!”

Új valuta beindításán dolgoznak

Elsősorban a mesterséges intelligenciára támaszkodva a Dohrnii Alapítvány befektetési eszközöket szeretne fejleszteni az amatőr és professzionális kriptovaluta kereskedők számára. Hamarosan pedig saját pénznemüket szeretnék beindítani.

Amikor a projektekről beszél, Dadvan Yousuf nyugalmat és magabiztosságot sugároz, kétsége sincs afelől, hogy sikerülni fog. De történetének semmi köze a Szilícium-völgy sikertörténeteihez – jegyzi meg a svájci kiadvány. A fiatal az iraki Kurdisztánban született, 3 éves volt, amikor 2003-ban családja elmenekült a háború elől. A hosszú út végén, autóval, hajóval és gyalog, édesanyjával és testvéreivel együtt végül megérkeztek Svájcba, ekkor már itt élt az édesapjuk. Menedékjogot kértek, és egy Berntől alig fél órányira lévő város, Bielle közelében telepedtek le.

Fotó: Dohrnii Foundation

“Soha nem mentünk nyaralni, hiszen mi szegények voltunk. Mindig csodáltam a barátaimat, hiszen a legújabb modellű kosárlabda felszerelésük volt” – emlékszik vissza Yousuf.

Dadvan Yousuf mindössze 11 éves volt, amikor elkezdett rajongani a digitális valuta iránt.

“Emlékszem, hogy a nemzetközi pénzátutalások nagyon lassúak voltak akkor, főleg Kurdisztánba. Úgy gondoltam, hogy a Bitcoin lesz a lehető leggyorsabb járható út. Sokat olvastam a témáról, meggyőződésem volt, hogy ebben van a jövő, és én részese akartam lenni” – mesélte Yousuf.

Az akkor 11 éves gyermek úgy döntött, hogy eladja a Pokemon figuráit és más játékait. Amikor más gyerek egy új kerékpárról álmodozott, Yousuf igyekezett meggyőzni apját, hogy Bitcoint használjon a vásárláskor.

“Azt hitte, hogy őrült vagyok, hiszen arra kértem, hogy vásároljon 10 darabot, egyenként 15 eurós áron” – mondta. Ma 10 bitcoin közel 448 000 eurót ér. Dadvan Yousuf nem hagyja abba a devizabefektetéseket, három évvel ezelőtt programozókkal együtt kifejlesztett egy olyan szoftvert, amely előre jelzi az ingadozó devizaárfolyam alakulását, és ennek megfelelően hajtja végre a tranzakciókat.

“Sok időbe és erőfeszítésbe került, hogy eljussak oda, ahol most vagyok. Nagyon komolyan veszem ezeket a dolgokat. Élvezem az életet, de soha nem felejtem el, hogy honnan jöttem”. – mondja.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyi vagyona van, Dadvan Yousuf jobban szeretné, ha a pontos összeget nem hoznák nyilvánosságra. De az biztos, hogy több, mint elég, akkor is megélne, ha soha többet nem kellene dolgoznia életében. A fiatalember azonban nem akar leállni, folytatni akarja a projekteket. Néhány hónap múlva végez az üzleti iskolában, a gyakorlatot egy berni ingatlantársaságnál végezte.

“Szeretném fejleszteni ismereteimet az ágazatban. Nagyon érdekel az ingatlanpiac is újabban. A meggazdagodás soha nem volt célom. Élvezem az életet, de nem felejtem el, honnan jöttem.” – mondja Yousuf.

Nyitófotó: Tribune de Genève

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek