LélektárA 2023-as év egyetlen kék holdja, ami egyben szuperhold is, augusztus 31-én...

A 2023-as év egyetlen kék holdja, ami egyben szuperhold is, augusztus 31-én ragyog fel az égen

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Augusztus 31-én fényes telihold jelenik meg az égen – a nyár utolsó teliholdja kék hold és egyben szuperhold is.

Mikor van kék hold és szuperhold

Szuperholdnak azt nevezzük, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb.

A Hold földtávolban (apogeum) kb. 405 ezer km-re, míg földközelben (perigeum) 356 ezer km távolságra van a Földtől. Szuperholdkor a Hold körülbelül 7%-kal nagyobbnak tűnik, mint egy átlagos teliholdkor, bár a különbséget nem feltétlenül észleljük.

Fred Espenak, a NASA nyugalmazott asztrofizikusa szerint, aki 2100-ig számította ki a szuperholdak távolságát, ez a szuperhold körülbelül 357 304 km távolságra lesz – így ez lesz az év legfényesebb teliholdja.

A szuperhold meglehetősen új kifejezés. Richard Nolle asztrológus 1979-ben alkotta meg, és valójában 90%-os perigeumban lévő újholdat vagy teliholdat jelent. A szuper teliholdak különlegesen fényesek, az újholdak viszont ritkán láthatók a földről. De mindkét jelenség befolyásolja a tengerek áramlását, az apályokat és dagályokat, így azok a szokásosnál szélsőségesebbek.

A rózsaszín holdhoz hasonlóan a kék hold sem a színének köszönheti a nevét. Ehelyett, ahogy az „egyszer egy kék holdban” kifejezés is sugallja, az időzítésről van szó. Átlagos esetben egy évben 12 teliholdat figyelhetünk meg, minden hónapban egyet.

Vannak azonban olyan évek, amikor 13 telihold bukkan fel az éjszakai égbolton, azaz van egy olyan hónap, amikor két telihold is van. Ez az idén augusztusban történik meg – az első 1-jén, a második pedig 31-én.

A Sky & Telescope magazin az 1940-es években tette közzé a kék hold definícióját, mint egy hónap második teleholdját, Deborah Byrd pedig 1980-ban a StarDate című tudományos rádióműsorban segített ezt népszerűsíteni.

Mennyire ritka a kék hold?

Maguk a szuperholdak nem annyira ritkák. Évente általában három-négy van belőlük. A kék hold azonban ritkább jelenség, körülbelül 33 havonta (2,7 évente) fordul elő. Az pedig, hogy mindkét jelenség egyszerre forduljon elő, csak körülbelül 10-20 évente történik meg. A NASA szerint a következő kék hold 2037-ben várható.

Az, hogy a Hold valóban kékes fénnyel ragyogjon, rendkívül szokatlan jelenség, de erre is van példa.

1883-ban a Krakatau vulkán kitörésekor, ami 36 ezer ember halálát okozta, kén-dioxid és hamu töltötte meg a légkört, amitől a Hold kéknek tűnt, mert a légkörben lévő részecskék blokkolták a vörös fényt, más árnyalatokat azonban nem szűrt ki. A londoni Természettudományi Múzeum szerint az erdőtüzek ugyanezt a hatást válthatják ki.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek