KuriózumA 2021-es év gyűrűs napfogyatkozása június 10-én Magyarországról is látható lesz!

A 2021-es év gyűrűs napfogyatkozása június 10-én Magyarországról is látható lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

2021 első napfogyatkozása június 10-én, csütörtökön lesz. A Hold, a Nap és a Föld között lesz, és mivel a három égitest pontosan egymással egy vonalban helyezkedik el, a Nap nem fog látszani a Földről.

A 2021-es év gyűrűs napfogyatkozása június 10-én Magyarországról is látható lesz!

A különleges, gyűrűs napfogyatkozás látható lesz Oroszországban, Grönlandon, Észak-Kanadában, Észak-Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban, de Magyarországról is élvezhető lesz a jelenség. A gyűrűs napfogyatkozást szabad szemmel nem lehet majd látni, ahhoz, hogy meg tudjuk csodálni naptávcsőre, napfogyatkozás-szemüvegre vagy hegesztőszemüvegre lesz szükségünk.

A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló pénteki közleményében.

Magyarországról a Hold a napátmérő 8 százalékát takarja csak ki, így szabad szemmel nem lehet majd észrevenni a jelenséget.

Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre. A teljes napfogyatkozások a holdfogyatkozásokkal ellentétben mindig csak a földgolyó egy kis részéről figyelhetőek meg.

A jelenlegi gyűrűs napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten látszik. Magyarország most éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el. Míg Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarja ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát. A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehetnek az ország többi részén.

A közlemény szerint a maximális kitakarás idején a napkorongba beleharapó Hold szabad szemmel is látható lesz, aki követni akarja annak viszont érdemes megfelelő napnéző szűrőt beszereznie. Szabadszemes megfigyelés esetén a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak, csakúgy, mint a hegesztőüvegek, DIN 12-es fokozattól – írják.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak. A házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek