HolotropikumA 2-es típusú cukorbetegség során kialakuló szövődmények!

A 2-es típusú cukorbetegség során kialakuló szövődmények!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha cukorbetegségben szenvedünk, azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes a szénhidrátok energiává való átalakítására, aminek eredményeként a vér telítődik cukorral. Idővel a cukorbetegség eredményeként, megjelenhetnek a szív- és érrendszeri panaszok, szembetegségek, idegrendszeri panaszok és egyéb súlyos komplikációk. Ezek a panaszok nincsenek életkorhoz kötve, sőt az elején alig észrevehetőek.

A 2-es típusú cukorbetegség során kialakuló szövődmények!

A betegségre jellemző tünetek között találjuk a szomjúság érzetet, a száj szárazságot, az étvágy növekedését, a gyakori vizelést, valamint a rohamos hízást vagy fogyást. A betegség előre haladtával, súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, mint a fáradtság, fejfájás vagy a homályos látás.

Nézzük, milyen szövődmények alakulhatnak ki a 2 típusú cukorbetegség kapcsán!

Szív- és érrendszeri panaszok

Ha nem tartjuk be a betegségnek megfelelő diétát és testmozgást, nagyobb az esélye, hogy az erek összeszűkülnek, melynek következtében a vér áramlása nehézkesebb lesz. Ebből eredően hamarabb kialakulhatnak vérrögök, melyek elzárva az ereket agyvérzéshez vagy szívinfarktushoz vezetnek.

Veseelégtelenség

Minél fiatalabb életkortól szenvedünk diabéteszben, annál nagyobb az esélye annak, hogy kialakul egy krónikus veseelégtelenség. Ha féken tudjuk tartani a magas vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet, úgy csökkenthetjük a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát.

A folyamatos orvosi felügyelet, az előírt gyógyszerek használata megóvhatja a vesék épségét.

Szemproblémák

A vér magas cukor szintje roncsolhatja a szem apró vérereit, melyek az oxigén szállításáért felelősek. Ha ezek az erek sérülnek, a retinát nem tudják megfelelő tápanyaggal ellátni és ez akár vaksághoz is vezethet.

Idegrendszeri panaszok

A nem kezelt diabétesz és a magas vérnyomás idővel az idegrendszer károsodásához vezethet. Ennek tünetei a viszketés, a kéz és láb ujjainak zsibbadása. Ha ez bekövetkezik, a folyamat visszafordíthatatlan, viszont kezelhető.

Lábfájdalmak

A betegség során az idegpályák sérülése következtében, megtörténik, hogy nem érezzük kellőképpen a lábainkat. A beszűkült erek következtében, a bőr felületén létrejött legkisebb sebek is elfekélyesedhetnek. Ha ezeket nem kezeljük kellő képen, ez akár a végtag amputálásához is vezethet.

Fogínygyulladás

A vér magas cukorszintje hozzájárul a szájban található baktériumok elszaporodásához. Ennek következtében megjelenik a fogszuvasodás, a fogíny gyulladás és súlyos estben a fogak elvesztését is okozhatja.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek