Egy ikertestvér hihetetlen ajándék lehet. Gondolj csak bele: van valaki, aki életed első perceitől fogva ott van melletted, és akivel egy egész életre szóló, felbonthatatlan kötelék köt össze.

A 101 éves ikrek még mindig elválaszthatatlanok - 120 kilométerre élnek egymástól, mégis hetente találkoznak

Edith Dumbleton és Dorcas Tobin az angliai Banbury-ből idén júniusban ünnepelték a 101-ik születésnapjukat, és annak ellenére, hogy több mint 120 kilométerre élnek egymástól, még mindig hetente találkoznak.

Edith és Dorcas – akiket az Egyesült Királyság harmadik legidősebb ikerpárjának tartanak – 1920. június 28-án születtek Banbury-ben. A két nővér eddig 25 miniszterelnök és 4 uralkodó vezetése alatt élt a BBC szerint.

„Csodálatos, hogy megértük ezt a kort, mert senkit nem ismerünk, aki a 100 közelében lenne, ezért számunkra ez egészen hihetetlen. Még mindig erősek vagyunk, és a lehető legtöbbet hozzuk ki az életünkből.” – mondta Edith.

Edith 67 éves lánya, Christine Bemand, elmagyarázta, hogy az ikrek „szerény” körülmények között nőttek fel. Mérnökként dolgozó édesapjuk még 3 éves korukban meghalt, így édesanyjuk egyedülálló anyaként nevelte fel őket. „Tehát takarékos neveltetésben volt részük, de úgy tűnik, ez nem ártott meg nekik.” – mondja Christine.

Edith egy Fredrick nevű férfihoz ment feleségül, 50 évig voltak házasok, és három gyerekük született. Fredrick 15 évvel ezelőtt, 89 évesen hunyt el.

Dorcas férje, Horace, 80 éves korában hunyt el, miután 30 évig éltek boldog házasságban, és két gyerekük született.

Nagy család

A nővéreknek összesen 5 gyereke, 13 unokája és 22 dédunokája van.

Amikor Christine kislány volt, édesanyja, Edith, és nagynénje, Dorcas, még nagyon közel éltek egymáshoz Banbury-ben. A két család gyakran találkozott, az unokatestvérek együtt játszottak, és általában Bournemouthban vakációztak.

Nyolc évvel ezelőtt azonban Edith egészségi állapota megromlott, ezért lánya családjához költözött. Edith ma szinte teljesen vak, és nehezen mozog.

Alapvető étrend

Christine elmagyarázta, hogy Edith és Dorcas soha nem voltak elkényeztetve az életben, így mindig is meglehetősen alapvető étrendet követtek, de ez is tökéletesen megfelelt nekik. „Ez nem volt egy különösebben gazdag étrend. Az életre vonatkozó elvárásaik reálisak voltak, így nem érték őket nagy csalódások.” – mondta Christine.

Dorcas azt mondja, rendkívül hálás azért az életért, ami nekik jutott. „Bár szerényen, egyszerűen éltünk, sok mindent alkalmunk volt élvezni. Voltak rossz idők is, de rengeteg jó időszakot is sikerült megélnünk, és élveztük az életet.” Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nincs semmilyen különleges, titkos étrend, ami a hosszú élet titka lenne: egyszerűen azt esznek, amit éppen megkívánnak, amikor megéheznek.

Dorcas elmondása szerint a titok inkább a stresszmentes életmódban rejlik.

Fontos az együtt töltött idő

Bár most már távol élnek egymástól, még így is minden héten találkoznak. Dorcas, aki 71 éves fiával, Roberttel él, minden kedden két órát utazik, hogy meglátogathassa testvérét a herefordshire-i Leominsterben. „Örülnek, hogy láthatják egymást, és szeretnek apró ajándékokat adni egymásnak. Ez nagyon fontos a számukra.” – mesélte Christine. „Amikor Dorcas jön, hoz egy kenyérpudingot, amit ő sütött, vagy néhány paradicsomot, anya pedig mindig el akar menni, hogy vegyen Dorcasnak egy tábla csokoládét.”

Amikor Dorcas éppen nem a nővérénél van látogatóban, sok időt tölt a saját kis üvegházában is. „Anya még mindig imád kertészkedni, ami aktívan tartja őt, és valószínűleg fittebb, mint én.” – mondja Dorcas fia, Robert.

100. születésnap a karantén alatt

A nővérek általában együtt ünneplik a születésnapjukat, de tavaly, amikor betöltötték a 100-at, a járvány miatt nem találkozhattak. Szerencsére idén júniusban bepótolhatták az elmaradt ünnepséget, és együtt lehettek a családjaikkal.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.