HolotropikumA 100 éves hölgy szerint a hosszú élet titka a borban rejlik!

A 100 éves hölgy szerint a hosszú élet titka a borban rejlik!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokszor halljuk az idősebbektől a mondást, miszerint: „Napi egy alma az orvost távol tartja”, kisebb korunkban még hűen majszoltuk az almát egészségünk érdekében, de felnőtt korunkra már szívesebben cseréljük le azt a bizonyos almát egy pohár finom vörösborra, melyet egy hosszú és dolgos nap a kanapén heverészve elkortyolgathatunk.

A 100 éves hölgy szerint a hosszú élet titka a borban rejlik!

Míg a legtöbbünknek csak az élvezeti értéket testesíti meg a bor, addig el is feledkezünk, hogy a bor az egészségünkre is jó hatással van. Az amerikai Maine állambeli Florence Bearse 2017 július 6-án töltötte be életének 100. életévét.

De mi is az idős hölgy hosszú életének titka? Nos, Florence a bor jótékony hatásaira esküszik!

„Szeretem a bort. Kérlek ne vigyétek messzire tőlem.” – mondta.

Kétségtelen, hogy a hosszú évek során az idős hölgy sok mindent megélt már, de ha a borról van szó még mindig nagyon lelkes tud lenni. Az orvosok nagy valószínűséggel egyetértenének a bor egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, hiszen számos kutatás is bizonyította, hogy a bor csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, ezen kívül a cukorbetegség, stroke és a vastagbélrák megjelenését is gátolja. Úgy a vörös-, mint a fehérbor rendelkezik ezekkel az előnyökkel, így nem kell aggódnunk, hogy melyik bort is válasszuk.

Florence kedvence mégis a vörösbor, és ahogyan az az alábbi videón is látszik a 100. szülinapi partiját is szívesen ünnepli kedvenc italával.

Na de lássuk is mi mindenre jó a bor? – a vörösbor jótékony hatásai:

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy az alkohol hogyan tud jó hatással lenni az egészségre? Értelemszerűen nem a vörösbor alkoholtartalma az, ami egészséges, hanem a benne található „rezveratrol” nevezetű vegyület. A rezveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban található meg, de jelentős mennyiségben tartalmaz rezveratrolt a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is. A szervezetben antioxidáns szereppel bír.

Csökkenti a vérnyomást

Mivel a rezveratrol antioxidánsként funkcionál, így felveszi a harcot a magas vérnyomással. Egy 2015-ös tanulmány szerint megfelelő mennyiségű rezveratrollal a szervezetünkben a szívverések által okozott nyomás a vérerek falán jó eséllyel csökkenthető. Ahogyan öregedünk, úgy a vérerek egyre merevebbé válnak, ezzel növelve a szívinfarktus kockázatát. A rezveratrol beindítja a nitrogén-oxid termelését a szervezetben, ami nyugtatja a vérerek falait.

Karbantartja a vér zsírtartalmát

Egy 2016-os egereken végzett kutatás alkalmával a rágcsálókat magas protein tartalmú élelmiszerekkel etették, de ugyanakkor rezveratrol tartalmú készítményeket is adtak nekik. Az eredmények alapján általában az egerek koleszterinszintje és testsúlyuk csökkentek. Ez annak köszönhető, hogy a rezveratrol egy olyan enzim termelését indította be, ami kontrollálja a szervezet koleszterinszintjét.

Óvja az agy épségét

Kutatások szerint a vörösborfogyasztás lelassítja az agy kognitív képességeinek hanyatlását, amit az életkor előhaladása okoz. Ezt a rezveratrol antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetjük.

Véd a cukorbetegség ellen

Állatkísérletek kimutatták, hogy a rezveratrolnak számos jótékony hatása van a diabéteszre nézve, mint például megnöveli az inzulinérzékenységet, megállítja azt az enzimet, amelyik szorbitollá (azaz cukoralkohollá) alakítja a glükózt.

Csökkenti az ízületi fájdalmakat

Az ízületi gyulladás nagyon kellemetlen tud lenni, mivel erős ízületi fájdalmakkal és mozgási nehézségekkel jár. De egy nyulakon végzett kísérlet során a kutatók kimutatták, hogy a rezveratrol az ízületi gyulladás ellen is hatékony, mert csökkenti az ízületi porcokban létrejött károkat.

Elpusztítja a rákos sejteket

A rezveratrol képes számos ráktípussal is felvenni a harcot: gyomorrák, vastagbélrák, bőrrák, mellrák és prosztatarák. Meggátolja a rákos sejtek osztódását és azok szétterjedését a szervezetben. A már meglévő rosszindulatú daganat növekedését is képes csökkenteni.

Hihetetlen, hogy ennyi mindenre jótékony hatással lehet egy pohár bor, de ne feledkezzünk meg a mértékletességről! Természetesen, ahogyan említettünk ezt a rezveratrol nevű anyagot nem csak a vörösborban találhatjuk meg, hanem szőlőben, áfonyában és az alkoholmentes borokban is. Szóval koccintsunk Florence és a saját egészségünkre is!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek