Egy hosszú és nehéz nap után, egy kiadós és forró zuhany kétségkívül a legjobb dolog, ami velünk történhet. És valóban, a meleg víznek megvannak a maga jótékony hatásai a szervezetünkre.

hideg-zuhany

A gondolat, hogy a csaptelep karját az ellentétes irányba csavarjuk, már nem tölt el annyira kellemes érzésekkel, de ha akár összeszorított fogakkal is képesek vagyunk néhány percig kibírni, a pozitív hatások nem maradnak el. Az alábbiakban bemutatunk egy néhányat ezek közül.

1. A sokkhatás

Ha nem érzed magad elég bátornak, akkor a jó hír, hogy nem szükséges egész idő alatt hideg vízzel zuhanyoznod. Sőt, sokkal hatékonyabb ha a meleg vizet az utolsó néhány percben hidegre váltod, ezáltal a szervezetednek egy természetes adrenalinlöketet adsz, ami nemcsak felébreszt, de energiát is ad a nap további részére.

2. Enyhíti a depressziót

A vízterápia egy ősi terápiás módszer, amely során különféle hőmérsékletű víznek tesszük ki a testünket. Amikor hideg víz alá merülünk, beindul az agyban a vérkeringés, és felszabadul az úgynevezett noradrenalin hormon, ami természetes módon „megdobja” a hangulatunkat. Talán ezzel magyarázható az is, hogy a tengerben való úszás legtöbb embert rendkívül jó érzéssel tölt el.

3. Sokkal egészségesebb lesz tőle a haj

Míg egy forró zuhany nagyon kellemes élmény lehet, a hajadnak semmi szín alatt nem tesz jót. Ezért a profik mindig a hideg vizes öblítést ajánlják, amely a hajszálakba zárja a nedvességet, és ezáltal nem kell bajlódnod a töredezett végekkel.

4. Sokkal gyorsabb lesz a vérkeringés

A szervezetünk azonnal válaszol, amint hideg víz éri: a vér elkezd áramlani a főereken keresztül, ezzel megerősödik a szívműködés, és szerveink megfelelő oxigénmennyiséghez jutnak. Ez pedig testünk minden részecskéjére kiváló hatással van.

5. Beindítja az anyagcserét

Amikor teljesen elfordítjuk a csapot a hideg víz felé, a sokk hatására hirtelen beindul az anyagcserénk, ami a maga során beindítja a kalóriaégetést is. Hát nem szuper ez a folyamat?

6. Simább bőr? Még szép!

A mindennapos hideg zuhany felér egy wellness kezeléssel is, hamarosan megfigyelhetjük, hogy bőrünk feszessé és tónusossá válik, ugyanis ha hideg vízzel fejezzük be a zuhanyzást az összehúzza a pórusokat.

7. Nincs izomláz

Mindannyian tudjuk, milyen sokat segít a kificamodott bokának a jeges pakolás, vagy a rovarcsípésnek a hideg borogatás, hát még ha a napi rutinba beiktatjuk a hideg zuhanyt is. Ezzel a módszerrel megelőzheted az erőteljes edzések utáni izomlázat, és mint tudjuk, a megelőzés minden esetben jobb, mint a kezelés!

8. Elűzi a stresszt

A kutatások kimutatták, hogy ha hideg víz alá merülünk, történjen az bármilyen formában, drasztikusan csökken a húgysav szintje a szervezetünkben, aminek egyébként nagy szerepe van a stressz kialakulásában.

9. Nyugodtabb pihenést biztosít

Ez ellentmondásosan hangzik elsőre, mivel hozzászoktunk, hogy egy jó alvást mindig egy forró fürdő előz meg. Mégis, a stresszcsökkentő hatásai miatt, egy hidegzuhany segít búcsút inteni az álmatlan éjszakáknak.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.