Amikor szó esik a kapcsolatokban fel-felbukkanó kompromisszumokról, akkor nagyon sokszor találkozhatunk a „második esély” fogalmával.

Emberek vagyunk, mindannyian követünk el hibákat, mivel senki sem tökéletes, de pár dologgal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ki és milyen helyzetben érdemelheti ki azt a bizonyos második esélyt. Vannak olyan dolgok, amelyeket egész egyszerűen nem kötelességünk tolerálni. És itt most nem csak feltétlen a nőket érő tiszteletlenségekre gondolok, hiszen adott esetben a férfiakkal is bánhatnak elfogadhatatlan módon.

Persze nem várhatjuk el, hogy párunk kisangyalként viselkedjenek, de azt sem hagyhatjuk, hogy többszöri botlás után újra a bizalmunkba férkőzzön, és újra fájdalmat okozzon. Egész egyszerűen vannak olyan tettek, illetve magatartások, amelyek után nem kellene második esély járjon, hiszen így sosem ér véget az ördögi kör.

De melyek ezek a dolgok, amelyeket nem szabadna tolerálnunk, ha fontosnak tartjuk a saját személyünk tiszteletben tartását?

1. A változás megtagadása (többszörös hibák után)

Ha egy hiba után esélyt adunk az illetőnek, hogy változzon és változtasson, de ő ezt megtagadja, akkor semmiképp sem érdemli meg a második esélyt. Ha nem látod, hogy küzdene azért, hogy többet ne kövesse el a hibákat, akkor inkább dönts a továbblépés mellett.

2. Gúny tárgyává tett bennünket

Sosem szabad engedjük, hogy a párunk kellemetlen módon gúnyolódjon velünk. Persze fontos a humor és a jó humorérzék, de különbséget kell tennünk a vicceskedés és a megalázás között. A szerelmesek sosem humorizálnak a másik kárára.

3. Kényszerít, hogy megváltozz

Ha a párod folyamatosan próbál megváltoztatni, és másvalakivé formálni, akkor miért vesztegeted rá az idődet? A szerelem nem arról szól, hogy úgy szeretjük a másikat, ahogy van, a hibáival együtt? Az élet nem úgy működik, hogy az embereket kényünk-kedvünk szerint irányítjuk és formáljuk.

4. A felelősségvállalás megtagadása

Ha a partnered sosem vállalja fel a döntései következményeit, akkor rossz emberrel álltál szóba. Mindannyian hűek kell lennünk önmagunkhoz és vállalnunk kell a tetteinket. Ha úgy viselkedik, mint egy kisgyerek és folyton másra keni a piszkos dolgokat, akkor gondolkozz el, hogy megéri egy ilyen emberrel lenni?

5. Bűntudatkeltés

Ez egy igen kényes pont ugyanis sokan hosszú ideig nem veszik észre, ha a párjuk ily módon manipulálja őket. A bűntudatkeltés egy nagyon aljas húzás, ezért nem is kérdés, hogy az igaz szereteten alapuló kapcsolatokban ilyennek helye nincs.

6. Érzelmek megtagadása

Sose pazarold az idődet olyanra, aki nem kíváncsi arra, hogy milyen is vagy valójában. Mindannyian érző emberek vagyunk, ezért az érzéseinkről beszélnünk kell. Ha elzárkózik az ilyen témák elől, akkor nem teljesedhet ki sosem a kapcsolatotok. Ne feledd, mindig jogod van kimondani, mit érzel!

7. Nem hajlandó a bocsánatkérésre

A hibáinkért elnézést kell kérnünk – ezt még a legkisebb gyerekek is tudják. Ha a párod képtelen a bocsánatkérésre, az hosszútávon sok elfojtott frusztrációt szül, ami ha egyszer a felszínre tör, akkor nincs menekvés.

8. Kommunikációképtelenség

A kölcsönös kommunikáció a kapcsolatok bázisköve. Ha nem tudtok beszélni a problémáitokról, akkor ne számíts hosszú életű kapcsolata. A kommunikáció a kapcsolatoknak azon pontja, amelyben nem kellene helye legyen a kompromisszumoknak.

9. Érzelmi bántalmazás, félrevezetés

Az érzelmi bántalmazás a pszichológiai manipuláció azon formája, amelyet sosem szabad tolerálnunk, függetlenül attól, hogy kivel vagy. A kapcsolatban minkét félnek ugyanolyan esélyei kell legyenek, ezért nem hagyhatod, hogy a párod egy kicsit is palira vegyen.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.