HolotropikumAlternatív gyógyászat9 meggyőző érv arra, hogy még ma ismerkedj meg a meditálás erejével!

9 meggyőző érv arra, hogy még ma ismerkedj meg a meditálás erejével!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Meditáltál már valaha? Ha igen, akkor mondanunk sem kell, milyen csodálatos dolog, viszont ha még sosem próbáltad, akkor épp itt az ideje, hogy jobban megismerkedj ezzel a remek technikával.

A meditáció tulajdonképpen a jelen pillanat teljes megélése és átélése. Lényege abban rejlik, hogy teljes figyelmünket egy bizonyos dologra szenteljük, lehet az akár a lélegzés megfigyelése, vagy egy mantra mondogatása. Ha azt hinnéd, hogy mindez túl bonyolult, akkor el kell árulnunk, hogy cseppet sem az. Számtalan meditációs technika létezik, melyek közül kezdőként kedvedre válogathatsz, míg rálelsz arra a módszerre, amivel a leginkább képes vagy azonosulni.

  • Ha a koncentrációs képességedet szeretnéd fejleszteni, akkor ajánlottak az összpontosításra épülő meditációk.
  • Ha spirituálisan szeretnél fejlődni, akkor spirituális meditációkat próbálj ki.
  • Ha nem szereted a néma csöndet, akkor jó döntés lehet egy mantrával kísért meditáció.
  • A transzcendens meditáció leginkább azoknak ajánlott, akik önmagukra szeretnének lelni.
  • Mozgásos meditáció azok számára kitűnő, akik nem szeretnek egy helyben sokáig ülni. A jógán kívül egy egyszerű séta, vagy kertészkedés is képes kikapcsolni.
  • Ha teljesen egyedül, segítség nélkül szeretnél belevágni a meditációba, akkor a tudatosságra építő meditációt ajánljuk.

Miután megismerkedtünk a meditációk különböző fajtáival, lássuk milyen változásokat érhetünk el általuk a saját életünkben:

1. A meditáció csökkenti a stresszt, a depressziót és a szorongást

A Massachusetts-i Egyetem egyik kísérlete pont ezt a témát feszegette. 25 személy vett részt a kísérletben, ebből 16-nak megtanították, hogyan válhatnak boldoggá a meditáció segítségével, és megkérték ezt a tizenhat embert, hogy 8 héten keresztül minden nap meditáljanak. Ez idő alatt a maradék 9 ember nem végzett semmilyen meditációs gyakorlatot. A 8 hét elteltével mind a 25 résztvevő agyhullámait megvizsgálták, és a meditációt rendszeresen végző 16 embernél óriási különbséget vettek észre. Az agy elülső kérge sokkal aktívabbá vált, ezáltal ezek a személyek sokkal kiegyensúlyozottabbak és nyugodtabbak voltak a kísérlet befejeztekor.

2. Fejleszti a koncentrációs-képességet

Leginkább a fentebb is említett összpontosításra építő meditációs technikával lehet eredményeket elérni. Gyakorlás révén gondolataink sokkal összeszedettebbé válnak, memóriánk is fejlődik és egy idő után nem okoz majd gondot hosszabb ideig odafigyelni valamire.

3. Támogatja a szív és érrendszert

Egy nyugtató meditáció alatt megnőhet a szervezetben a nitrogén-monoxid szint, melynek következtében az erek falai kitágulnak és így csökken a vérnyomás. Egy 2008-as a Journal of Alternative and Complementary Medicine folyóíratban megjelent cikk szerint 60-ból 40 személy képes volt elhagyni a magas vérnyomás kezelésére szedett gyógyszereket, miután rendszeresen minden nap meditáltak.

4. Javítja az álmatlanságot

A huzamosabb ideig tartó alváshiány komoly problémákat okozhat. Sokan a gyógyszerekben találnak megoldást erre a problémára, de mint tudjuk ez nem a legegészségesebb alternatíva. Tudatosságra és figyelemre épülő meditációval csökkenthetőek a krónikus inszomnia kellemetlenségei.

5. Csökkenti a légzőkészülék gyulladásának kockázatát

A meditációnak nem csak szellemi, hanem fizikai előnye is van, ugyanis a meditáció erősíti az immunrendszert, és minél erősebb immunrendszerrel rendelkezik valaki, annál kevesebb az esélye, hogy elkap egy egyszerű náthát, vagy egyéb vírusos betegséget.

6. Segít a fájdalom elfogadásában

A terápiás jelleggel végzett meditáció segít toleránsabbá tenni a szervezetet a fájdalomérzettel szemben.

7. Segít a fogyásban

Nagyon sokan küzdenek táplálkozási problémákkal, és sokszor ezeknek érzelmi hátterei vannak. A meditáció ebben is segíthet: képes lelkileg helyreállítani, így elkerülhető a nassolás, vagy a kényszerevés, amit nagyon sokan azért csinálnak, hogy jobb kedvük legyen.

8. Csökkenti az irritábilis bélszindróma tüneteit

Ez az emésztőrendszeri probléma a népesség közel 10-15%-át érinti, és leginkább a nők esnek áldozatául. A meditáció, mivel segít abban, hogy figyelemmel kövessük testünk minden apró rezdülését segít abban, hogy a szindróma tüneteit is észleljük.

9. Sokkal boldogabbá válhatsz általa

A meditáció igazán képes felszabadítani, segít elfogadni saját magad. A homloklebeny bal oldala felelős a boldogságérzetért, míg a jobb oldala negatív érzelmeket produkál. Meditációval elérhető az, hogy az agyhullámok átformálják a személyiségünket, így az agy mindkét oldala sokkal inkább a pozitív dolgokra fókuszál. Spirituális meditáció során megismerhetjük önmagunk rejtett oldalát is, amely csak még jobban fokozza az önelfogadást és a jólétet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek