Kuriózum9 dolog, amire a terapeuta szerint az emberek a leginkább vágynak az...

9 dolog, amire a terapeuta szerint az emberek a leginkább vágynak az életben: „Felejts el minden mást”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Kérdezték már tőled valaha, mit akarsz (az élettől)? Egyszer élünk, és ebben az egyszem életünkben mindent tökéletesen szeretnénk csinálni. Vágyakat, álmokat szövünk, és teljesen normális, ha azokat valóra is akarjuk váltani, minden egyes percet kihasználni, és megtenni mindent, amit csak lehet, hogy öregkorunkban majd elégedetten és békével a lelkünkben nyugtázhassuk: megcsináltuk!

De mi kell ahhoz, hogy életünk utolsó szakaszában büszkén kijelenthessük, csodaszép életünk volt? Vajon mitől lesz egy élet szép és teljes? Egy pszichoterapeuta a tízéves praxisa során olyan emberi tapasztalatokkal szembesült, melyekből érdekes következtetéseket szűrt le.

Úgy véli, létezik pontosan kilenc dolog, amire az emberek a leginkább vágynak az életben, „minden mást felejtsünk el”. Íme, mire vágyunk mi, földi halandók, a legeslegjobban az életben – írja a CNBC.com.

1. Szeretve lenni

A szeretet lehet elvont és konkrét. Összebújós pillanatokkal fűszerezett, vagy csak egy kimondott szó, mely lángra lobbantja a szívünket. Lehet szavak nélküli, tiszta érzelem. És lehet vigasz vagy segítségnyújtás, egy váll, amin kisírhatjuk magunkat, vagy egy kéz, ami felemel minket. De sose vegyük adottnak, megszokottnak. Ajándékozzunk belőle, és érezzük át, engedjük, hogy átjárja a lényünket. Mert a legapróbb dolgok a legértékesebbek az életben.

2. Hogy megértsenek

Amikor az emberek rólunk alkotott véleménye ütközik azzal, ahogyan mi szeretnénk, hogy lássanak bennünket, elidegenedve és elszigetelve érezzük magunkat. De ahhoz, hogy mások megértsenek minket, először önmagunkat kell megértenünk. Gondolj az aláírásodra, a jelre, ami azzá tesz, aki vagy, mind belsőleg, mind pedig abban, amit a világnak mutatsz. Bárhová mész, bármit is teszel, soha ne hagyd abba az elmélkedést arról, hogy mit jelent az, hogy TE.

3. Hatalomra jutni

Ez lehet szép és önmegerősítő vágy, azonban ha egy hiányérzetet próbálunk kompenzálni vele, akkor cikcakkban haladhatunk a dicsőség víziói és az összeomló kétségbeesés között. A hatalom nem a mások feletti ellenőrzésről szól, hanem a hitelességről és a tekintélyről. Hatalommal bírni lehet a felnőtté válás igényének és a döntéseidért való felelősségvállalásnak a módja is.

4. Figyelmet kapni (és adni)

Sokan elszakadunk a szeretteinktől, és engedjük, hogy az idő ellenünk munkálkodjon. Pedig ha figyeltünk volna rájuk, most nem éreznénk magunkat ennyire megfosztottnak, netán magányosnak. Ostobaság kifogásokat keresnünk arra, miért is nem néztünk már jó ideje annak a szemébe, aki igazán fontos nekünk, mint ahogyan nem lehetünk annyira dühösek az életre, hogy ne vegyük észre annak szépségeit. Ahhoz, hogy teljesebbnek érezd magad, figyelj oda azokra, akiket szeretsz.

5. Szabadnak lenni

Számodra most mit jelent ez a szó? Mert az a szabadság, amit 20 évesen kerestünk, nem feltétlenül ugyanaz, ami 60 évesen lesz elérhető. Csak válaszolj magadnak, és légy őszinte.

6. Létrehozni

Igazából akkor alkothatsz, amikor csak akarsz, nem kell ahhoz a szakma nagymesterének lenned. A nap bármelyik pillanatában lehetsz kreatív pusztán a megfigyelés és a kíváncsiság által, csak ne fogd vissza magad. Fogadj be valami újat, és engedj ki magadból valami személyeset. Merj tapasztalatokat szerezni!

7. Tartozni valahová

Napjainkban nem csoda, ha elidegenedve és idegennek érzed magad a világban. De ha jó neked így, a saját kis páncélodban, akkor könnyebben, sőt időnként örömmel élheted meg a sehova tartozást. Arról van szó, hogy ha igazán tartozol valahová, ott biztonságban vagy mindenben, ami vagy, még a kínos, ügyetlen, furcsa pillanatokban is. De ha csak beilleszkedni akarsz, akkor lemaradsz az igazi hovatartozásról.

8. Nyerni

Itt nem feltétlenül a lottó ötös főnyereményéről van szó. Nyerni nem csak pénzt lehet. Vannak csodás élmények, tapasztalatok, kapcsolatok és kimagasló teljesítmények, melyek mind hozzáadnak az életünkhöz. Nyeremény – győzelem – siker, nevezzük bárhogy, becsüljük meg, amit kaptunk az élettől és amit önerőből elértünk, legyenek azok bármilyen apróságok is.

9. Kapcsolódni

Nem mindenkinek megy könnyen megnyílni és beszélni a sérelmeiről, traumáiról, az érzéseiről, főként ha szégyen és mély fájdalom is társul hozzájuk. Sebezhetőnek mutatkozni mások előtt óriási bátorság. De ha biztonságban és kényelmesen érzed magad, a magánéleti dolgok feltárása az elfogadáshoz vezethet. Kapcsolatot teremteni csak úgy lehet, ha nyitunk mások felé, és törekszünk a bizalomra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek