Kuriózum8 vezetéstechnikai tipp, hogy kevesebb üzemanyagot fogyasszon az autód!

8 vezetéstechnikai tipp, hogy kevesebb üzemanyagot fogyasszon az autód!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem mindegy, hogy miként vezeted az autódat, hiszen maga a technika és az üzemanyagfogyasztás között igenis szoros összefüggés van. Sajnos, a jogosítvány megszerzésekor az oktatás során kevés szó esik arról, hogy miként kell úgy vezetni, hogy közben kevesebb üzemanyag kerüljön elégetésre.

8 vezetéstechnikai tipp, hogy kevesebb üzemanyagot fogyasszon az autód!
Fotó: Pixabay.com

Lássunk most 8 hasznos tippet!

1. Ne indulj el hirtelen gyorsulva

Sok sofőr szereti, ha hallja a motor hangját, mikor elindul, de ez azzal jár, hogy az autó nagy erőfeszítést fejt ki, ami során a motor több üzemanyagot használ fel.

2. Állandó sebesség

Az úton való haladás során törekedj arra, hogy állandó sebességgel haladj, amennyire ez lehet, mert ezzel is üzemanyag-sporló üzemmódba kapcsolsz.

3. Rendszeres szervizelés

Ahhoz, hogy az autó motorja hosszú éveken keresztül jól működjön, rendszeresen el kell vinni szakszervizbe, ahol olajat és olajszűrőt cserélnek, de a légszűrőket is időnként meg kell nézetni, ki kell cserélni, különben a motor meghibásodhat és több üzemanyagot használhat fel.

4. Állítsd le a légkondit

Ebben az esetben el kell döntened, hogy mi a fontosabb: a gazdaságosság, vagy a kényelem. Ha be van kapcsolva a légkondi, akkor az üzemanyag-fogyasztás 15 százalékkal megnő.

5. Tervezd meg az útirányt

Ha előre megtervezed az útirányt, főként télen, akkor nem fogsz fölösleges kilométereket megtenni. Azt is figyelembe kell venni, hogy egy hideg motor többet fogyaszt, így legjobb, ha pontosan kiszámítod, hogy mikor mennyit fogsz haladni.

6. Ha nagyon esik az eső, inkább halaszd el az indulást

Ez azért fontos, mert heves zivatarban megnő a balesetveszély, és jóval több üzemanyagot fogyaszt az autó, ha az úttest vizes.

7. Figyelj a kerekekben lévő nyomásra

Az előírásoknak megfelelően kell a gumikban lévő nyomást beállítani, amely nem csak az fékezés hatékonyságát növeli, hanem így az autó akár 2-3 százalékkal kevesebb üzemanyagot fog fogyasztani.

8. Ne pakold meg fölösleges csomagokkal az autódat

Minél nehezebb a gépjármű, annál több üzemanyagot fogyaszt a kocsi, ezért csak a legszükségesebb dolgokat vidd magaddal

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek