Holotropikum8 tény, amit biztos nem tudtál a testzsírról

8 tény, amit biztos nem tudtál a testzsírról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amikor testzsírról van szó, mindenki egyből az esztétikumot, a test szépségét elrontó elhízásra gondol. Csak nagyon keveseknek jut eszébe, hogy egy nagyon fontos alkotóelemről van szó. Életfontosságú anyag, ami védő szereppel rendelkezik – védi belső szerveink épségét, hőszigetelő, szabályozza az étvágyat és a menstruációs ciklust.

testzsir

1. Többszínű

A testünkben található zsír többszínű. Nem csak egyszerű fehérzsír található a szervezetben, hanem barnazsír is, ami leginkább az újszülöttek sajátja, mert megakadályozza a test hirtelen hőmérséklet vesztését. Felnőtteknél azonban csak nagyon kis mennyiségben mutatható ki a barnazsír.

2. Nem mindenkinél van barnazsír

Kutatók bebizonyították, hogy bizony nem egy törvényszerűségről van szó a barnazsír esetén, ugyanis sok ember szervezetében nem található meg. Azt az érdekes megfigyelést tették közzé, hogy az elhízott egyéneknél egyáltalán nem található meg a barnazsír.

3. A zsír melegen tart, de nemcsak a szigetelés által

Nem csak a barnazsír, a fehér- is képes direkt módon érzékelni a hőmérsékletváltozást és energia felszabadítással hőt generálni a testben.

4. A testmozgás megváltoztatja a zsírsejtek DNS-nek viselkedését

A szervezetben felhalmozódó zsír mennyisége sok esetben genetikailag determinált. Azonban a rendszeres testmozgás képes kikapcsolni egyes, a zsírsejtekért felelős géneket.

5. Nem mindegyik zsírsejt ugyanúgy keletkezik

Egyes elhízott egyének anyagcseréjével nincs baj, míg másoknál a teljes szervezet anyagcseréje fel van borulva. A legújabb kutatások azt bizonygatják, hogy a metabolikus zavarban szenvedők esetén az elváltozások már sejtszinten megfigyelhetők.

6. Az emberi szervezet zsírsejtjei remek őssejt-források

A Stanfordi Egyetem kutatói azt figyelték meg, hogy a szervezetben található zsírsejtek nagyon hasonlóak az embriókban találhatókkal. Zsírleszívások során nyert zsírban azt mutatták ki, hogy bizonyos jelzésekkel pluripotens őssejtek nyerhetők.

7. A zsírnak is alvásra van szüksége

Az alváshiány kihat a zsírsejtekre is, mivel befolyásolja azok válaszképességét inzulinra, ezért elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet.

8. Az orvosok sokkal jobban aggódnak azért a zsírért, amit nem láthatunk

Jelen pillanatban nem az a legrosszabb állapot, ha az ember el van hízva, hanem ha zsírsejtek rakódnak le a hasi szervek köré. A hasi elhízás ugyanis súlyos szív-érrendszeri elváltozást, magas vérnyomást és cukorbetegséget okozhat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek