Holotropikum8 szokatlan dolog, ami akkor történik a testeddel, ha felborul a hormonális...

8 szokatlan dolog, ami akkor történik a testeddel, ha felborul a hormonális egyensúlyod!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem is gondolnád, hogy a hormonok milyen mértékig képesek befolyásolni az életünket, a szervezetünket, a hangulatunkat. Sokszor a betegségek hátterében is a felborult hormonegyensúly van, és adott esetben szervileg kutyabajunk.

A hormonegyensúly által okozott problémák olyan széles skálán helyezkednek el, hogy szinte lehetetlenség mindenről számot adni, ezért most inkább beszéljünk azokról a jelekről, tünetekről, ami egy esetleges felborult hormonális egyensúlyra utalhat.

1. Folyamatosan cukor után sóvárogsz

Ha a nap folyamán többször is azon veszed észre magad, hogy majd megőrülsz egy kis édességért nem kell egyből diabéteszre gondolni, megtörténhet, hogy a hormonjaid játszadoznak veled, ezért mihamarabb fordulj szakértőhöz a pontos diagnózis végett.

2. Hajhullás

Hajmosás vagy fésülködés közben normális, hogy a már elhalt hajszálak elhullnak, ám ha azt veszed észre, hogy mindez nagyobb tincsekben történik, akkor valószínű, hogy a hormonjaid kissé felbolydultak.

3. Nyűgösség

A nagyfokú hangulatingadozás nagyon sok betegség első jele lehet, de sok esetben az érzelmi instabilitás a hormon egyensúly felborulásának köszönhető.

4. Puffadtság

Ha a szervezeted hirtelen visszatartja a folyadékot, a hasad felpuffad és a végtagjaid is zsibbadnak valószínű, hogy hormonproblémákkal állsz szemben.

5. Memóriazavar

Egész nap nyomott vagy és sokszor megfeledkezel apróságokról? A csökkent szellemi frissesség is betudható a hormonok játékának.

6. Csontfájdalmak

Az ember nem is tudja, hogy milyen rossz lehet a csontok által okozott fájdalom, míg nem tapasztalja meg. Ha úgy érzed csontjaid érzékenyek és törékenyek fordulj orvoshoz, mert valószínű valami történt a hormonháztartásoddal.

7. Bőrelváltozások és indokolatlan szőrnövekedés

Hormoningadozás miatt megváltozhat a bőr színe, tónusa, szerkezete, tapintása, ezért jobban figyelj oda a bevitt táplálék milyenségére és a vízbevitelre. Ha furcsa helyeken veszel észre eddig nem tapasztalt szőrnövekedést, akkor valószínű, hogy a tesztoszteron és az ösztrogén hormonjaiddal lehet valami probléma.

8. Szorongás

A hangulatot is nagyban befolyásolják a hormonok, ezért is fontos, hogy ne hanyagoljuk el a hormonváltozások okozta jeleket.

Hogy mit tehetsz a felborult hormonháztartás helyrehozásáért?

  • Alakíts ki egy kiegyensúlyozott alvási ritmust!
  • Térj át a gluténmentes étrendre!
  • Stresszelj kevesebbet!
  • Ne fogyassz túl sok cukrot!
  • Figyelj a folyadékbevitelre!
  • Mozogj!
  • Olykor végezz tisztító-kúrát

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek