Holotropikum8 szokás, ami nem tesz jót a szem egészségének! Te is kerüld...

8 szokás, ami nem tesz jót a szem egészségének! Te is kerüld el ezeket!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Előbb ismerkedj meg pár adattal, ami szorosan kapcsolódik a szemhez.

8 szokás, ami nem tesz jót a szem egészségének! Te is kerüld el ezeket!

Íme!

  • a memóriád 80 százalékát az alkotja, amit látsz a környezetedben;
  • a szembetegségek 80 százaléka kezelhető, gyógyítható;
  • a tudásanyag 80 százalékára a szemed segítségével teszel szert;

Az emberi szem egy bámulatos szerv, hiszen az agy után a szemnek van a legbonyolultabb felépítése, ezért nagyon vigyázni kell az egészségére. Most következzen 8, a szem egészségét károsan befolyásoló szokás, amit ajánlott mindenkinek elkerülni, beszüntetni.

1. A kontaktlencsék időn túli használata

A kontaktlencsék használati útmutatásait, valamint a szakorvos tanácsait be kell tartani, ha azt szeretnéd, hogy problémamentesen tudd viselni a vékony lencséket. Ha túl sokáig hordod és nem tisztítod rendesen, annak akár komoly következményei lehetnek.

2. Gyenge fény mellett történő írás-olvasás

Sem az írás, sem az olvasás nem tesz jót a szemnek, ha gyenge fény mellett történik. Ilyenkor nagyon meg kell erőltetned a szemed, ami károsítja a látásod. Mindig megfelelő fényerősség mellett olvass, vagy írj, így nem károsodik a látásod.

3. Megelőzés

Ha rendszeresen elmegyünk szemvizsgálatra, akkor időben ki lehet szűrni a szemet érintő betegségeket. Ha bármi rendellenességet tapasztalsz a látásoddal kapcsolatban keress fel egy szemorvost, majd évente járj vissza kontrollra.

4. A szemek dörzsölése

Ha viszket a szemed, és azonnal dörzsölni kezded, akkor szokj le gyorsan erről a káros szokásról. Az ok egyszerű: a kezeden lévő kórokozók bekerülhetnek a szemedbe, ahol gyulladást idézhetnek elő. Ha viszketni kezd a szemed, tegyél rá hideg vizes borogatás, és ne meleget, mert az felerősítheti a irritációt.

5. A napvédő szemüveg mellőzése

Nyáron, az erős napsugarak bizony kárt tehetnek a szaruhártyában. Ezért fontos, hogy megfelelő UV-védelmet nyújtó napszemüveget viselj, ha fontos a szemed egészsége.

6. Olcsó szemfesték viselése

Az olcsó szemfestékek, szempilla spirálok káros kémiai anyagokat tartalmazhatnak, amelyek megbetegíthetik, irritálhatják a szemet. A lejárt szavatosságú készítmények megnövelik a bakteriális fertőzések lehetőségét. Mielőtt megvennéd a szemfestéket, előbb nézd meg, hogy mit tartalmaz a termék.

7. Úszószemüveg nélküli úszás

Ezzel azért kell vigyáznod, mert a legtöbb medence vizét klórral fertőtlenítik, ami viszont szemirritációt okozhat, ezért soha nem felejtsd otthon az úszószemüveget.

8. Dohányzás

A cigarettában lévő káros kémiai vegyszerek megbetegíthetik a szemet, akár vakságot is okozhatnak, így törekedj arra, hogy végleg felhagyj a dohányzással.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek