Holotropikum8 ok, amiért naponta végezzünk guggolást

8 ok, amiért naponta végezzünk guggolást

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha egy olyan intenzív mozgásformát keresünk, ami fejleszti a fizikai kondíciónkat, és látható, gyors eredménnyel is jár, akkor a guggoló gyakorlatok jelenthetnek megoldást. Mivel viszonylag egyszerűen végrehajtható, így gyakorlatilag bárhol végrehajtható. Annak ellenére, hogy legtöbben a láb izmainak fejlesztését várják tőle, a guggolás az egész test számára előnyös.

guggolas

Lássunk 8 okot, amiért érdemes beiktatni a guggolást a napi programunkba:

Növeli az izomtömeget: a láb izmainak fejlesztése mellett anabolikus környezetet teremt, így elősegíti a test izomtömegének növekedését. Ha helyesen végezzük a gyakorlatokat, akkor az intenzív mozgás tesztoszterontermelést, és növekedéshormon-termelést eredményez, ezek létfontosságúak az izmok növekedéséhez. A guggolás e mellett a test alsó és felső részét is erősíti.

Segít a mindennapi teendők könnyebb elvégzésében: azok a hasznos tornagyakorlatok, amelyek segítik a testet a mindennapi feladatok elvégzésében. A guggolás ebből a szempontból az egyik leghasznosabbak közé tartozik, és már az ősember is gyakran használta, amikor vadászni ment. Amikor guggolást végzünk, megnő az izomtömeg, és arra ösztökéljük az izmokat, hogy hatékonyabban dolgozzanak. E mellett fejlesszük a mozgékonyságot és az egyensúlyérzékünket is.

Zsírégető hatása van: az egyik legjobb kalóriaégető módszer az izomtömeg megnövelése. Hasznos lehet tudni, hogy 450 gramm izom után a testünk 50-70 kalóriát éget el.

Segít megőrizni az egyensúlyt és a mozgékonyságot: az erős lábak elengedhetetlenek a mozgékonysághoz, különösen előrehaladott korban, a guggolás pedig kiváló ezen cél eléréséhez. Stabilizálja az izmokat, hozzájárul az egyensúly megőrzéséhez, ugyanakkor elősegíti az agy és a különböző izomcsoportok közötti kommunikációt, ami csökkentheti a balesetekből származó esések súlyosságát.

Megelőzheti a sérülések előfordulását: a sportolókat ért legtöbb sérülés az instabil izmok, szalagok és ízületek miatt következik be. A guggolás segít megerősíteni ezeket, nagyban növekedhet általa a rugalmasság, és a már említett egyensúly megőrzéséhez is hozzájárul.

Növeli a sportteljesítményt: függetlenül, hogy hétvégi sportolók, vagy a kisgyermekünk után rohangáló szülők vagyunk, a guggolás roppant hasznosnak bizonyulhat, hisz javítja az állóképességet. Kutatások igazolták, hogy azok a sportolók, akik rendszeresen végeztek guggoló gyakorlatokat, azok gyorsabban futottak, és magasabbra ugrottak, mint azok, akik mellőzték.

Erősíti a hasat, a hátat és a test többi részét: kevés olyan gyakorlat van, ami sok izmot mozgat meg egyszerre. Az úszás mellett a guggolás is ilyen, hisz a lábak mellett a hátat, a hasat és a test egyéb részeit is megtornáztatja. Ezek az izmok részt vesznek a glükóz szabályozásában, a zsírfeldolgozásban, és ha jól karban vannak tartva, akkor védelmet nyújtanak az elhízás, a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Elősegíti a béltisztítást: a guggolás felgyorsítja a testünkben található folyadékok pumpálását, ezzel is segítve a szervezetben felgyűlt salak- és méreganyagok gyorsabb távozását, valamint stabilizálja a székletet.

A helyes guggolás technikája:

1. Álljunk egyenesen, vállszélességnél kicsit szélesebb terpeszben. Lábfejeink kicsit kifelé mutassanak
2. Ereszkedjünk lefelé, csípőnk eközben hátrafelé mozdul el, vállunk pedig nem tér ki előre vagy hátrafelé, csak függőlegesen mozdul lefelé. Kezünk 90 fokos szöget zár be és kicsit előre visszük, hogy egyensúlyban maradhassunk. Hátunk egyenes marad, nem görnyed és nem homorú. Addig megyünk le, amíg lábszárunk és combunk 90 fokos szöget zár be.
3. Tartjuk a pozíciót 1-2 másodpercig
4. Visszaegyenesedünk

Tartsuk szem előtt az alábbiakat:

– Vállunk függőlegesen mozdul le és fel
– Térdeink oldalirányban nem mozdulnak el
– Lábfejünk végig a földön marad, sarkaink nem távolodnak el a talajtól

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek