Holotropikum8 ok, amiért a nők depressziósak lehetnek a 40-es éveikben

8 ok, amiért a nők depressziósak lehetnek a 40-es éveikben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dr. Samantha Rodman Whiten klinikai pszichológus összefoglalta azt a 8 leggyakoribb tényezőt, ami befolyásolhatja a nők hangulatát és mentális egészségét a 40-es éveikben.

1. Premenopauza

A nők 40-es éveiben számos hormonális és biológiai változás következik be a termékenység csökkenése és az életkor miatt.

Az ösztrogénszint csökkenése azt jelenti, hogy a ciklusok rendszertelenebbé válnak, és az ovuláció gyakran kimarad. Pszichológiai szempontból az ösztrogén csökkenése azt jelenti, hogy a nők kevesebb energiát fektetnek abba, hogy megfeleljenek másoknak. Ugyanakkor a tesztoszteron szintjének csökkenése azt jelenti, hogy a nemi vágyuk is alacsonyabb lesz.

2. Testképpel kapcsolatos változások

Azoknak a nőknek, akiket mindig is fittnek és vonzónak tartottak, különösen nehéz lehet feldolgozni az anyagcsere működésében bekövetkező változásokat, ahogy azt is nehéz lehet elfogadniuk, hogy tekintenek rájuk mások, amikor elérik a 40-es éveiket.

Természetesen sok férfi kedveli az idősebb nőket, de ha valaki a 20-as éveiben különösen vonzó volt, és az önértékelése nagy részét erre alapozta, nehéz lehet ez az átmenet – írja a YourTango.com.

3. Szülői megbánás

Ebben az életkorban a legtöbb nőnek már felnőtt, vagy majdnem felnőtt gyerekei vannak. Ha egy nő úgy érzi, hogy nem volt olyan anya, amilyen a gyerekek fiatalabb évei alatt szeretett volna lenni – esetleg a szülés utáni depresszió/szorongás, megoldatlan gyermekkori problémák vagy egy rossz házasság miatt – akkor ez megbánáshoz vezethet.

Ez a tényező gyakran hozzájárul a középkorú nők esetében kialakuló depresszióhoz, mivel a nők sokkal többet gondolnak a gyerekeikre, amit a férfiak nem feltétlenül mérnek fel.

4. Az otthon maradó anyák megbánásai

A középkorú nők hajlamosak önvizsgálatot tartani arról, mi a céljuk a világban, és ebbe beletartozik az is, ha esetleg úgy döntöttek, teljes egészében a gyereknevelésnek szentelik magukat. Egyes nők megbánják, hogy otthon maradtak a gyerekeikkel, különösen akkor, ha a gyerekek már elérték a kamaszkort, és úgy gondolhatják, ez a döntés korlátozta az anyagi függetlenségüket és/vagy megrekedtek miatta egy rossz házasságban.

A premenopauza időszakában lévő nőknek, akik biológiailag már sokkal másképp érzik magukat, nehéz visszaemlékezniük a fiatal anyaság szakaszára, különösen akkor, ha a depresszió hatására mindent rosszabb színben látnak.

Ebben az életkorban sok nő szeretne karriert építeni, vagy éppen újra felépíteni, de úgy érzi, hogy ez nehéz vagy egyenesen lehetetlen lenne annyi otthon töltött év után.

5. Karrierrel kapcsolatos megbánások

A spektrum másik végén sok nő úgy érzi, hogy túl sok időt töltött a karrierjével, és lemaradt arról, hogy a gyerekei mellett lehessen, miközben felnőnek.

Lehetséges, hogy önmagukat vagy a férjüket hibáztatják ezért a döntésükért (sok esetben ezek a nők az egyedüli vagy elsődleges pénzkeresők a családban) és úgy érzik, közben kihagyták azokat az éveket a gyerekeik életében, amiket már soha nem kaphatnak vissza.

Más nők úgy érzik, hogy túl sokáig maradtak egy olyan pályán, amelyet soha nem szerettek, vagy úgy érzik, kiégtek a sok érzelmi megterheléssel járó, de alulfizetett munkákban (tanár, ápolónő, terapeuta).

6. A gyerekek felnövése miatti szomorúság

Ez a keserédes átmenet nehezebb lehet azoknak a nőknek, akik fokozottan érzékenyek, hajlamosak a depresszióra, vagy akik a gyereknevelést, gyerekeik kisgyerekkorát életük csúcspontjának tekintették, és egész addigi életükben erre vártak.

Míg a férfiak könnyebben veszik ezt a periódust, és pozitívumnak tekintik a gyerekek nagyobb önállóságát, addig egyes nők ezt a szakaszt inkább gyászként élik meg.

7. Házassággal kapcsolatos problémák

Sok nő akkor néz először objektíven a házasságára, amikor a gyerekei idősebbek lesznek, és a hormonháztartása megváltozik. Ilyenkor a nők már nem akarják minden áron együtt tartani a családot, hiszen a gyerekek hamarosan úgyis kirepülnek a fészekből.

Rengeteg olyan párkapcsolati probléma, amelyet fiatalabb korukban háttérbe szorítottak, kezd egyre nyilvánvalóbbá válni, ahogy több időt töltenek kettesben a férjükkel, és sok nő, aki tudat alatt esetleg azért választotta a férjét, mert úgy érezte, jó apa lesz belőle, elkezd azon gondolkodni, mikor jön el az ideje, hogy végre a saját boldogságára összpontosítson. A 40-es éveikben járó nők úgy érezhetik, talán ez az utolsó esélyük arra, hogy boldog párkapcsolatra találjanak.

8. Családi problémák

Ahogy a szülők megöregszenek és több segítségre szorulnak, sok nő találja magát újra a gondozói szerepkörben. Általában több nő vállalja az idősödő szülők gondozását, mint férfi, különösen akkor, ha eleve otthon maradó anyukák. Ettől úgy érezhetik, csapdába estek, ugyanakkor bűntudatuk lehet emiatt.

A spektrum másik végén sok nő nagyon közel áll a szüleihez, akik támaszt jelentenek a számára, és az elvesztésük, vagy az ettől való félelem nagyfokú szorongáshoz, szomorúsághoz és gyászhoz vezethet.

A terápia segíthet feldolgozni néhány ilyen problémát, és sok nő már attól is jobban érzi magát, hogy tudja, más nők is hasonló problémákkal küzdenek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek