Otthon8 kézenfekvő módszer, mellyel megszabadulhatsz a kellemetlen szagoktól a szekrényedben

8 kézenfekvő módszer, mellyel megszabadulhatsz a kellemetlen szagoktól a szekrényedben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A ruháknak nem csak akkor kell kellemes illatúnak lenniük, amikor kivesszük őket a mosógépből, vagy amikor felvesszük és beparfümözzük őket. Általános tapasztalat, hogy minél tovább ül a ruha a szekrényben, annál inkább lesz „állott szagú”, így sokszor már kedvünk sincs magunkra ölteni a rég viselt darabjainkat. De hogyan lehet, illetve lehet-e egyáltalán mindig jó illatú a ruhánk, különösen, ha sokáig áll a szekrényben?

A válasz: igen. Van néhány bevált trükk, ami segíthet eltüntetni a rossz szagokat a szekrényedből, és a legjobb az egészben, hogy egyáltalán nem költségesek. Csak néhány olyan hozzávalót kell felhasználnod, ami nagy eséllyel már van az otthonodban.

1. Tisztítsd meg a szennyeskosarat!

Úgy gondolod, hogy ennek a tárgynak semmi köze a szekrényszaghoz? Tévedsz! A szennyeskosár összegyűjti a piszkos ruhákból származó kellemetlen szagokat, és hosszú ideig megőrzi azokat. Minél több ruha áll benne, a szövetek átveszik egymástól a szagokat, és a mosás során sem mindig jönnek ki. Ahhoz, hogy a szekrényedbe tett ruháknak jó illata legyen, gondoskodnod kell arról, hogy a zsák/kosár/tároló, amelybe a szennyest teszed, mindig tiszta és illatos legyen.

2. Használj szárító törlőkendőt

A szárító törlőkendők megakadályozzák a szövetek elektrifikálódását, a szagok áthatolását, és puha tapintásúvá teszik a ruhákat. Ha azt hiszed, ez csak akkor működik, ha a szárítási ciklus alatt használod őket, ismét tévedsz. A szekrény polcain, a már megszárított és szépen összehajtogatott ruhák között is elvégzik a dolgukat. Minden kellemetlen szagot gond nélkül felszív ez a különleges anyag.

3. Szárított gyógynövényekkel töltött textilzsákok a polcokra!

Ez egy ősi trükk, amelyet anyáink és nagyanyáink is használtak. A levendula, fenyő, a vadvirágok, a jázmin természetes illata a legerősebbek. Ha meg szeretnél győződni róla, dörzsölj el pár gyógynövényt a tenyereid között, és szippantsd be az illatukat. A pamutzsákot magad is elkészítheted, és nem kell hozzá varrási szakértőnek lenned. Vágj ki egy darab szövetet, szórj rá friss vagy szárított fűszernövényeket, a végeket gyűjtsd össze, majd kösd át zsinórral.

8 kézenfekvő módszer, mellyel megszabadulhatsz a kellemetlen szagoktól a szekrényedben
Fotó: Freepik

4. Menj a régimódi vonalon, kellemes illatú szappanokkal

Ha már nincs virágszezon, akkor válaszd az egyszerűbb megoldást. Tégy egy darab szappant minden fiókba/polcra, és ne vedd ki őket, amíg el nem veszítik illatukat. Az eredmény attól függ, mennyi illatanyagot használtak az általad választott termékekben. Lényeg, hogy olyat válassz, ami az ízlésednek megfelelő, mert az illat nem csak a szekrényedben marad, hanem utána a ruháidon is viselni fogod.

5. Illatosítsd a vállfáidat

Ez a trükk csak akkor működik, ha fából készült vállfáid vannak. A fém- vagy műanyagból készültek nem tartják meg az illatokat, ezért ne fáradj azzal, hogy lefújod őket a drága illatoddal. A fából készültekre légfrissítőt vagy akár parfüm-esszenciát is alkalmazhatsz, ami tovább tart. Akaszd rájuk a leggyakrabban használt ruháidat, mivel ezeken maradnak meg leginkább a kellemetlen illatok. Így örökre megszabadulhatsz a visszataszító szagoktól.

6. Fontold meg az illóolajok használatát is

Ha van egy használaton kívül eső porlasztód, akkor ideje beüzemelned a szekrényedben. Lehetőleg középen, hogy az illat egyenletesen terjedjen a ruhákon. Így biztosíthatod, hogy a ruhatárad mindig friss legyen. Az illóolajok közül a legjobb választás: bergamott, grépfrút, citrom, lime, mandarin és narancs. Ezek frissítő illatok, amelyek a tisztaság gondolatát sugározzák.

7. Készíts természetes légfrissítőt

Könnyebb, mint amilyennek hangzik, és nincs szükséged sok hozzávalóra. Mindössze desztillált víz, illóolaj vagy parfüm és egy szórófejes flakon kell hozzá. A két anyag mennyisége attól függ, hogy milyen intenzív illatot szeretnél. Miután elkészítetted a keveréket, naponta kétszer-háromszor fújd be vele a ruhatárad, közvetlenül a ruhákra.

8. Módszerek kétségbeesett helyzetekre

Ha minden más, amit eddig kipróbáltál, kudarcot vallott, a végső életmentő az aktív szén és a szódabikarbóna. Mielőtt bármelyik összetevőt a polcokra tennéd, ki kell ürítened és fertőtlenítened kell a szekrény teljes belsejét. Végül be kell szórni a fent említett varázsporok egyikével, becsukni az ajtókat, és várni néhány órát vagy akár egy éjszakát. Ezek magukba szívják a kellemetlen szagokat, és megsemmisítik őket, mintha soha nem is léteztek volna.

Az aktív szén egyébként egy kémiai vegyület, amelyet főként a gyógyászatban használnak, de egyéb felhasználási területei is vannak. Gyorsan megszabadít a penésztől, és megtisztítja a levegőt. Talán már tudod, hogy a szódabikarbónát természetes légfrissítőnek tartják, mert képes visszahozni a frissességet bárhová, ahová csak teszed. Ez azt is jelenti, hogy megszabadít a cipőd kellemetlen szagától is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek