Holotropikum8 hatékony módszer, hogy féken tartsd a pánikrohamot!

8 hatékony módszer, hogy féken tartsd a pánikrohamot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A pánikrohamtól azért félnek nagyon sokan, mert hirtelen, szinte előjelek nélkül alakul ki, és rendkívül erősek a tünetek, az illető másodpercek alatt befeszül, görcsbe rándul az idegrendszere, hevesen kezd verni a szíve, izzad és alig kap levegőt. Ahhoz, hogy ezt valamilyen szinten kordába lehessen tartani, következzen erre 8 módszer.

8 hatékony módszer, hogy féken tartsd a pánikrohamot!
Fotó: Pixabay.com

1. Vegyél mély lélegzetet

A szapora szívverés a pánikroham egyik kellemetlen tünete, amit viszont mély lélegzetvétellel mérsékelni lehet. Figyelj oda, amint a levegő ki-be áramlik a tüdődben. Miközben beszívód a levegőt, számolj el 4-ig, majd várj egy másodpercet, és fújd ki, de lassan, ugyancsak 4-ig számolva el.

2. Fogadd el, hogy pánikrohamokkal küzdesz

A tény, hogy felismered azt, hogy pánikrohamaid vannak, képes leszel az agyadat tudatosítani, hogy ezek a kellemetlen percek végesek, és nem lesz semmi bántódásod. Ha félsz, a rohamok még erősebbek lehetnek, így próbáld lazábban kezelni a dolgokat.

3. Hunyd le a szemeidet

Egyes rohamokat például egy zsúfolt, emberekkel teli környezet is kiválthat, így ilyenkor érdemes lehunynod a szemeidet, így leállítod a rohamot kiváltó ingert, és ha közben még a légzésedre is tudsz figyelni, akkor nagy esélyed van, hogy megúszd a rohamot.

4. Próbáld ki az agykontrollt

Az agykontroll segít abban, hogy képes legyél a környezetedből érkező mindenféle inger és információ kordában tartására, ezért ez egy remek módszer, hogy féken tartsd, vagy netán megszüntesd a pánikrohamaidat.

5. Keress egy tárgyat, amelyre fókuszálhatsz

Ilyen esetben a lényeg az, hogy elvond az agyad figyelmét a pánikról, ezért például ha az utcán vagy, és érzed, hogy rád tör a pánik, kezd el figyelni az autókat, nézd meg a színűket, a márkájukat, így megakadályozhatod a rosszullét kialakulását.

6. Képzeld el azt a helyet, ahol igazán boldog vagy

Amennyiben úgy érzed, hogy kezd rád törni a pánikroham, hunyd be a szemeidet, és képzeld el azt a helyet, ahol a legboldogabbnak érzed magad. Ez lehet egy csendes tengerpart, vagy egy erdőszéli tisztás. Vegyél egy mély lélegzetet, és utazz el álmaid helyére, ahol úgy érzed majd magad, akár a paradicsomban.

7. Legyen mindig kéznél levendula

A levendula a legismertebb nyugtató hatású gyógynövény. Az illata még a pánikrohamot is képes elűzni, ezért legyen nálad mindig egy levendula virágokkal töltött zsákocska, vagy egy bio illóolaj, amelyet szagolj meg, ha érzed, hogy kezdesz bepánikolni.

8. Ismételj egy mantrát

Alkoss magadnak egy pánikűző mantrát, például, hogy: “Szép ez a nap, és minden nyugodt körülöttem”. Ha ezt a mondatot ismételgeted, akkor az agyad elhiszi, hogy valóban minden rendben van, így nagy az esély, hogy a pánikrohamod kimarad.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek