8 figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy mentálisan és érzelmileg kimerültél.

Az élet tele van hullámvölgyekkel. Az egyik pillanatban még úgy érzed, nincs előtted akadály, és képes lennél meghódítani az egész világot, a következőben azonban már a kétségbeesés mélyén jársz. Ezek a szélsőségek pedig végül teljesen kimeríthetnek.

A stressz olyannyira a mindennapi életünk részévé vált, hogy nem is mindig ismerjük fel, mikor lenne szükségünk egy kis szünetre, pedig ez létfontosságú lehet.

Az alábbiakban bemutatunk 8 jelet, ami arra utalhat, hogy a kimerültség határán vagy.

1. Nem találsz motivációt

Valamikor úgy érezted, készen állsz meghódítani a világot. De most úgy érzed, még ahhoz sincs elég motivációd, hogy munkához láss, és az elvégzetlen feladatok kezdenek felhalmozódni.

Amikor ez megtörténik, hajlamos lehetsz rá, hogy megerőltesd magadat, és még keményebben dolgozz, pedig valójában éppen az ellenkezőjére lenne szükséged.

Szánj egy kis időt a pihenésre és a feltöltődésre, és az inspiráció újra megtalál majd.

2. Könnyen felzaklatnak a dolgok

A mentális és érzelmi kimerültség azt jelenti, hogy mindent intenzívebben érzel át.

Bármikor máskor egy könnyed megjegyzés vagy poén leperegne rólad, de most a legkisebb apróság is áttör a védelmeden, és legszívesebben elrejtőznél a világ elől.

Ne gondold, hogy még jobban meg kellene keményítened a lelkedet. Ha érzelmileg kimerültél, és pihenésre van szükséged, akkor add ezt meg magadnak. Nem mindig könnyű szünetet tartani, de ez még mindig jobb, mintha teljesen összetörnél.

3. Folyton elsírod magadat

Az érzéseid folyamatosan felszínre törnek, akárcsak a könnyeid. Még akkor is, ha általában nem szoktál sírni, mások szavai és cselekedetei most az elevenedbe vágnak.

Ha teljesen kimerültél, akkor a rád nehezedő stresszt is intenzívebben éled meg. A stressz végül teljesen eluralkodik rajtad, és a szervezeted már nem képes máshogy megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől, csak sírással.

4. Gyakran szorongsz

Mivel a kimerültség miatt a kisebb stresszhatásokat is nagyobbnak éled meg, könnyen túlterheltnek érezheted magadat. Nap, mint nap aggodalmaskodsz, és ez kezd megijeszteni.

Ne hagyd, hogy a félelem eluralkodjon rajtad. Ne feledd, hogy ez egy jelzés, ami arra figyelmeztet, hogy le kell lassítanod, és időt kell adnod magadnak, hogy megbirkózz a helyzettel.

Szánj egy kis időt magadra, és próbáld meg kitalálni, mi az, amire szükséged lenne, de jelenleg nem kapod meg.

5. Az ingerültség az új norma

Minél inkább kicsúszik a kezedből az irányítás, annál ingerültebb leszel.

A düh hullámai olyan lendületet adhatnak, amit pillanatnyilag erőként és hatalomként értelmezhetsz, mégis tehetetlennek érzed magadat a mindennapi életben.

Ezért inkább úgy döntesz, meg sem próbálsz boldogulni, és visszahúzódsz önmagadba.

Légy egy kicsit kedvesebb magaddal.

Könnyű szigorúnak lenni önmagaddal szemben, amikor úgy érzed, nem akarsz semmit, és nem szeretnél senkit magad mellett, de az elméd ezzel azt próbálja jelezni, hogy szánnod kéne egy kis időt önmagadra.

6. Nem tudsz aludni

Az egyik legbosszantóbb dolog a kimerültségben, hogy bár úgy érzed, semmire sem vagy képes, aludni sem tudsz.

Kavarognak a fejedben a gondolatok, és nem tudod elcsendesíteni őket annyira, hogy elaludj. Egyre fáradtabb leszel, és az átvirrasztott éjszakák újabb okot adnak a stresszre és a szorongásra.

7. Émelyegsz vagy szédülsz

A kimerültség az egész testünkre hatással van. Amikor már veszélyesen fáradtak vagyunk, a testünk képtelen normálisan működni, ezért folyamatosan szédülhetünk és émelyeghetünk.

Ha ezt tapasztalod, akkor ez már komoly figyelmeztetés, hogy szükséged van egy szünetre.

8. Kezdesz eltompulni

Ha a kiégés időszaka már elég régen tart, ezek a kellemetlen érzések idővel elmúlnak, és kezdesz eltompulni, mintha nem éreznél semmit.

Már teljesen felhagytál a reménnyel, ezért érzelmileg egyszerűen kikapcsolsz.

Ez a kimerültség egyik legsúlyosabb figyelmeztető jele. Ha érzelmileg zsibbadtnak, tompának érzed magadat, mintha már semmit sem éreznél, tarts egy kis szünetet.

Találd meg önmagadat, és térj vissza a valóságba.

A gyógyulás prioritást élvez

Ha bármikor úgy érzed, hogy elindultál lefelé a lejtőn, kezdj el jobban odafigyelni magadra.

Szánj egy kis időt a mentális egészségre, végy néhány mély levegőt, és vizsgáld meg alaposan, mi az, amit meg kell gyógyítanod. Képes vagy szembenézni az élet kihívásaival, de előbb gondoskodnod kell magadról, a mentális és lelki egészségedről.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.