Holotropikum8 figyelmeztetés a körmeinktől, melyek jelzik, hogy valami baj van a szervezetben!

8 figyelmeztetés a körmeinktől, melyek jelzik, hogy valami baj van a szervezetben!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a dolgokat, akkor a körmöt úgy is meghatározhatjuk, mint a bőr keményebb változatát. Valójában úgy a bőrünk, mint a hajunk és a körmeink is azonos felépítéssel rendelkeznek, mindegyiknél alap alkotóelem a keratin. A keratinnak védő szerepe van, segít megőrizni a bőr, haj, körmök szerkezetének felépítését.

8 figyelmeztetés a körmeinktől, melyek jelzik, hogy valami baj van a szervezetben!

Nem csak a hajunk és a bőrünk állapota árulkodhat az egészségügyi állapotunkról, hanem a körmeink is. Ha figyelmesen megvizsgáljuk őket, akár egy, a háttérben húzódó betegségre is felhívhatják a figyelmünket, csak tudnunk kell, hogy a körmök mely jeleire érdemes odafigyelni. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a körmök legtipikusabb jelzéseit, melyeket felismerve, elejét vehetjük a problémáknak.

1. Túl homorú, már-már kanálszerű körömforma

A körülötte lévő húsba túlságosan belevágó körömtípust nevezik kanál alakúnak, azért, mert annyira homorú, hogy a vízcsepp képes benne megállni. A kanál alakjára hasonlító körömforma több belső egészségügyi problémára utalhat, többek között a hemokromatózis nevezetű anyagcsere-betegségre, melynek következtében a máj túl sok vasat szív fel, ami felgyülemlik a szervezetben. De megemlíthetjük a vérszegénységet, pajzsmirigyproblémát és keringési zavarokat, mint más esetleges problémákat.

2. Púpos, buborékszerű körmök

A buborékszerű körmök olyankor alakulnak ki, mikor a köröm alatti bőr felduzzad ezáltal a körmöket is kidülleszti és olyanok lesznek, mint egy-egy buborék. Rendszerint fehéres színben figyelhetjük meg. Ezt a fajta körömtípust eléggé komoly betegségekkel hozzák összefüggésbe: AIDS, májbetegségek, tüdőbetegségek és gyulladásos bélbetegség.

3. Elszíneződött körmök

Az egészséges körmök rendszerint rózsaszínes-fehéres színben pompáznak. Ha időközben színt vált a körmünk, akkor az gyanúra adhat okot
Ha főleg szürkésbe vált át, az valamilyen vitaminhiányra utal.
Ha kékessé válik, akkor arra enged következtetni, hogy alacsony a szervezet oxigénszintje.
Pirosság esetén szívproblémára következtethetünk.
Rózsaszín nélküli fehér szín esetén májprobléma gyanúja léphet fel.
Fehér csíkok a köröm felszínén veseproblémákra utal.

4. Töredezett, beszakadt körmök

Ez a tünet legtöbbször bakteriális fertőzés eredménye, de olykor hormonegyensúlyi gondok is okozhatják. A körömfertőzést sokan nem veszik komolyan, de akár a köröm teljes elhalását is okozhatják, ha nem kezeljük ki rendesen.

5. Lyukacskák a köröm felszínén

Ez olyankor fordulhat elő, ha fizikailag sérül a köröm felülete, de súlyosabb esetekben cinkhiány, pikkelysömör, vagy valamilyen szöveti rendellenesség is okozhatja.

6. Párhuzamos csíkok, redők a körmön

Ez is szintén akkor jelentkezhet, ha a körmöt valamilyen bántódás éri. Például egy komolyabb betegség után jelenik meg, amely nagy lázzal járt, ami megviselte a körmök szöveteit. Viszont eredhetnek pikkelysömör vagy cinkhiányból is.

7. Rétegeire váló köröm

A köröm töredezettsége és lepattogása mellett egy másik igencsak zavaró tünet a rétegeire szétmálló köröm. Ez leginkább tápanyaghiányra utal. Pótold a hiányzó vitaminokat, főként a C-vitamint, folsavat.

8. Körömágygyulladás

A körömágy gyulladása legtöbb esetben a lupusz egyik melléktünete.

  • Ha rendszeresen tapasztalsz elváltozásokat a körmöd felületén, akkor nem ártana konzultálni az orvosoddal, hátha hamarább észrevehetővé válik egy esetleges betegség. Viszont az is fontos, hogy mindig megfelelően ápold a körmeidet, mert nem csak a minőségüket őrizheted meg, hanem a körmök állapota sok mindent elárul az ember személyiségéről.

Tedd:

  • Ha szükséges vigyél fel körömerősítőt.
  • Szedj biotin tartalmú étrendkiegészítőt, mely segíthet helyrehozni a gyenge és töredezett körmöket.
  • Óvatosan formázd a körmeidet, finom mozdulatokkal reszeld.

Ne tedd:

  • Ne rágd a körmeidet!
  • Ne erőltesd őket! (pl. kemény felület)
  • Ne hanyagold el őket, ha problémát tapasztalsz, fordulj szakemberhez.
  • Ne használj túl sok kémiai összetételű terméket a körmeiden.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek