Kuriózum8 dolog, hogy megtaláld a káoszban a harmóniát - egy sámán tanításai...

8 dolog, hogy megtaláld a káoszban a harmóniát – egy sámán tanításai szerint!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az élet nem fenékig tejföl, és ezt már több alkalommal is megtapasztalhattuk a saját bőrünkön. Elég, ha csak a napi teendőink sokaságára gondolunk, melyeknek estig eleget kell tennünk, de ott vannak még a határidők, a családi ügyek, a lelki sérelmek, az ilyen-olyan összejövetelek, melyekre mind időt kell(ene) szakítanod – a napok egymásba folynak, és a belső békénk megtalálása inkább tűnik fikciónak, mint valóságnak.

Te is így érzel? Ezzel sokkal több ember küzd, mint gondolnád. Megtalálni az egyensúlyt a káosz közepén igazi kihívás. De bármennyire is lehetetlennek tűnik, van rá megoldás. Nem, azt a bizonyos kikapcsológombot továbbra sem találta meg senki az emberi agyban, mely varázsütésre kimentene a zűrzavarból. Ám léteznek olyan személyek, akiknek bölcsessége átsegít a viharos időszakokon – ők a sámánok.

Ezek a „földöntúli” erővel rendelkező emberek valójában az elméjükkel navigálnak a káoszban, hogy megtalálják a rendet. Egy ősi bölcsesség birtokában vannak, melyet ügyesen tudnak alkalmazni a mindennapokban, hogy megőrizzék belső békéjüket. Nincs ebben semmi varázslat, hiszen tudjuk, ilyen csak a tündérmesékben létezik. De ha megfogadod a tanácsaikat, úgy érezheted magad, mintha te is belecsöppentél volna egy kicsit a földi mesevilágba.

Íme 8 sámáni bölcsesség, ami közelebb visz téged a harmóniához a saját személyes zűrzavarodban!

1. Fogadd el a káoszt

Amikor úgy érzed, az univerzum szövetkezett ellened, és minden lépésedben akadályokat görget eléd, jusson eszedbe a következő sámáni bölcsesség: „A káosz nem olyasmi, ami ellen harcolni kell, hanem egy birodalom, amiben navigálni kell”.

A sámánok hisznek abban, hogy a káosz nem az ellenségük, annál inkább az élet szerves része, melyet meg kell tanulni elfogadni és átélni. Fogadd hát el te is ezt a helyzetet, vegyél egy mély levegőt, és higgadtan tervezd újra az utadat a problémáid tekintetében. Működni fog, hidd el!

2. Kapcsolódj a természethez

Amikor úgy érzed, a hullámok összecsapnak a fejed felett, kikészít a stressz és a nyomás, ne vessz el! Ideje bevetned egy másik sámáni bölcs szokást: sétálj egyet a természetben.

A sámánok azt tartják, a természet egy erő, ami segít megtisztítani az elméd, kiszellőztetni a fejed, és megtalálni a békét a káosz kellős közepén. Miközben sétálsz a parkban, az erdőben, a parton vagy ahová a szíved vezet, figyeld a természet hangját – a levelek zizegését, a madarak énekét, a víz csobogását, és a feszültség eltávozik belőled.

3. Használj szimbólumokat, melyek segítenek tisztán látni

A sámánok útmutatóként tekintenek a szimbólumokra, ezért gyakran használják őket, hogy el tudjanak igazodni a körülöttük uralkodó zűrzavarban. Az ő bölcsességük szerint például a kígyó látványa az átalakulás és a változás jeleként értelmezhető. Ha a káosz közepén találod magad, keress szimbólumokat – az álmaidban, egy könyvben vagy éppen a felhők alakjában. Ha felismered őket, elvezethetnek a megoldásig.

4. Légy hálás

Életed legrosszabb pillanataiban könnyű abban ringatózni, hogy milyen szerencsétlen vagy, hogy te vagy, akire rájár a rúd, hogy neked nem sikerül semmi. A sámáni bölcsesség viszont arra tanít, a hálának ereje van.

A sámánok hitvallásként tekintenek arra az elvre, miszerint ha elismerjük, amink van ahelyett, hogy siránkoznánk azért, amink nincs, ez megváltoztatja az energiánkat, és közelebb vihet minket a belső békénkhez. Próbáld ki, hogy meggyőződhess róla: adj hálád az erődért, a szeretteidért, a támogatásokért, miközben meg kell küzdened az élettel, és valóban könnyebb lesz a teher, melyet cipelned kell.

5. Élj a jelenben

Az egyik legfontosabb lecke, melyet a sámáni bölcsesség taníthat neked: éld át a jelen pillanatot. Ne kotorássz a múltban, ne tervezz mindig csak előre! Ez állandó stresszt visz az életedbe, miközben megfosztod magad azoktól az értékes percektől a jelenben, melyek beolajozhatnák a zakatoló szívedet. Egyszerűen lemaradsz az életedről.

A sámánok azt tanítják, az igazi harmónia a teljes jelenlétből fakad. Figyelj arra, amit éppen csinálsz, légy ott fejben és lélekben még a mosogatásban is. És az elméd megtisztul, a stressz csökken, a belső béke pedig visszatalál hozzád.

6. Barátkozz meg a bizonytalansággal

Hiába utáljuk valamennyien az érzést, amikor nem tudjuk, hogyan tovább, kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az élet minden, csak nem kiszámítható. Ha sikerül elfogadnunk azt, hogy semmi sem biztos, hogy vannak dolgok, amiket nem irányíthatunk, máris másképp fogjuk kezelni a körülöttünk lévő káoszt.

A sámánok tanításai arra alapoznak, hogy megértsük, az élet tele van bizonytalansággal, és ha ezt elfogadjuk, már nem fogunk félni tőle, hanem erőt kapunk, hogy jól érezzük magunkat benne.

7. Hallgass a megérzéseidre

A sámánok nagy jelentőséget tulajdonítanak az intuíciónak. Hisznek a belső hang erejében, mely átsegít a nehézségeken. Amikor úgy érzed, a döntés meghalad téged, az érvek sem segítenek, már kimerítették minden eszközt, de mégsem lettél okosabb, hallgass a belső hangodra – mit mond neked? A megérzések, az intuíció, az ösztön, a szívünk, nevezzük bárhogy, a legtöbb esetben jobban tudja a választ, mint a racionális elménk.

8. Gyakorold a türelmet

Egy határidőkkel és időpontokkal telezsúfolt világban a türelem luxuscikké vált. Az állandó rohanásban mi az, hogy 5 percig sort kell állnunk a pénztárnál, netán dugóba kerültünk? Világvége! Elkésünk, bezár a hivatal, elszalasztjuk a járatot, és még sorolhatnánk.

A sámánok viszont azt tanítják, a türelem a kulcs ahhoz, hogy a káoszban megtaláljuk a harmóniát. Amikor türelmetlenek vagyunk, elhamarkodott döntéseket hozunk, könnyen leszünk stresszesek, és fontos részleteket hagyunk ki. De ha türelemmel kezeljük a dolgokat, ez már nem történik meg. Nyugodt elmével nagyobb valószínűséggel hozunk átgondolt döntéseket, és kezelni tudjuk a káoszt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek