Az általános fáradtság és gyengeség nem mindig áll összefüggésben az alváshiánnyal. A fáradtság hátterében különböző egészségügyi okok állhatnak, amelyeket nem érdemes figyelmen kívül hagyni.

Íme néhány lehetséges magyarázat, ha az utóbbi időben energiahiánnnyal küzdöttél!

1. Pajzsmirigy rendellenességek

A pajzsmirigy működése hatással van az anyagcserére, az energiaszintre és a hangulatra is. A pajzsmirigy túlműködés esetében a felesleges hormonok hamar lemerítik az energiatartalékot, az alulműködés esetén pedig a test nem veszít annyi energiát. A genetikai adottságok, és a hormonális változások miatt a nők esetében gyakoribb a pajzsmirigy rendellenesség. Az energiahiányon kívül ingerlékenység, alvási-, és súlyproblémák is jelentkezhetnek. A nem kezelt pajzsmirigy rendellenesség depressziót okozhat.

Mit kell tenni?

Egy egyszerű specifikus vérvizsgálatból kiderül, hogy a fáradtság összefüggésben áll-e a pajzsmirigyproblémákkal.

2. Cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség egyik tünete általában a krónikus fáradtság, melynek oka a túl magas vagy túl alacsony vércukorszint. Mindkét esetben a fáradtság a glikémiás egyensúlyhiány következménye, vagyis, hogy az inzulint nem használja fel hatékonyan a szervezet. Más figyelmeztető tünet, ami szintén nem hagyható figyelmen kívül: az erős szomjúságérzet, és a hirtelen fogyás.

Mit kell tenni?

Egy glikémiás vizsgálatot kell végezni, és ha a szint meghaladja a normál értékeket, akkor a további kezelésről konzultálni kell egy szakemberrel.

3. Vérszegénység

A menopauza előtt álló nők 20%-át érinti a probléma, de azokat is, akik tápanyagfelszívódási zavarral küzdenek, vagy várandósok. A vérszegénység inkább egy tünet, mint önálló betegség, a vas, a folsav és a B12-vitamin hiánya váltja ki, mivel megváltozik a vörösvérsejtek (hemoglobin) szerkezete. A vérszegénység oxigénhiányhoz vezet, ami rendkívüli fáradtságot vált ki.

Mit kell tenni?

Mindenképp szakemberhez kell fordulni annak érdekében, hogy kiderüljön, mi okozza a problémát. A kezelés általában vas- és B-vitamin-kiegészítők szedéséből áll.

4. Alvási apnoe

Akik alvási apnoében szenvednek, alvás közben néhány másodperctől akár egy percig is abbahagyják a légzést. Ennek következménye az időszakos horkolás és a csökkent oxigénszint. Alapvetően minden alkalommal, amikor a légzés leáll, az agy impulzust ad a folytatásra, ezért az alvás nyugtalanná válik. Ha nem alszol elegendő időt, reggel kimerülten ébredsz, és romlik a napközbeni teljesítményed is.

Mit kell tenni?

Az alvási apnoe diagnosztizálható egy speciális eszközzel, amelyet a szakember javaslatára éjszaka kell viselni. Ez egy lágy szilikon maszk, amely a légutak nyitva tartását és a normális légzést biztosítja.

5. Szorongás

A hosszantartó szorongás kisebb vagy nagyobb intenzitású fáradtságot okoz, ami befolyásolja a napi ritmust. Következtében a test állandó készenlétben van, az izomfeszültség pedig tartós fáradtságot vált ki. Ugyanakkor az aggódó állapotok tartósan feszítik az izmokat, kimerítve az egész testet. Az agy ébrenléti állapota következtében kimerültség alakul ki, és állandóan csak ásítozol, képtelen vagy normálisan ellátni a feladataidat, inkább csak aludnál.

Mit kell tenni?

Célszerű pszichoterapeutához fordulni, hogy megtanítsa, hogyan kell irányítani az aggódó viselkedést. A szakember segít a krónikus fáradtság megelőzésében is, amely a szorongás előrehaladtával jelentkezik.

6. Lisztérzékenység

A krónikus fáradtság a glutén intoleranciában szenvedők egyik tünete. Egy tanulmány szerint kimutatták, hogy a lisztérzékenységgel diagnosztizáltak több mint 80%-a panaszkodik általános gyengeségre. A fáradtsággal együtt alvászavarokat, álmatlanságot, koncentrációhiányt, hasmenést, vérszegénységet, fogyást is tapasztaltak.

Mit kell tenni?

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az L-karnitin aminosav pótlása hatékonynak bizonyult: segítenek a sejteknek több energiát termelni a zsír metabolizálásához és az agy működésének javításához, csökkentik a lisztérzékenységben szenvedő betegek fáradtság-érzetét. Mindenképp ki kell kérni egy orvos tanácsát.

7. A D-vitamin hiány

A tej intolerancia azt jelenti, amikor az emésztőrendszer képtelen asszimilálni a D-vitamint. A vegetáriánus étrend, a különböző vesebetegségek megnehezítik a D-vitamin aktiválódását, így könnyen túlsúly alakulhat ki. Ehhez társulhat fáradtság, energiahiány, izomfájdalom, alacsony immunitás, és alvászavarok. A D-vitamin-hiány krónikus fáradtság-szindrómához vezethet, ha nem kezelik időben, főleg, súlyos betegségek kialakulását eredményezheti.

Mit kell tenni?

Egy speciális vérvizsgálat segítségével könnyen kimutatható a D-vitamin-hiánya van. Az optimális érték 50-70 ng/ml. A legfrissebb adatok szerint felnőtteknek naponta 600, időseknek 800 NE D-vitamin ajánlott.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.