Holotropikum7 népszerű étel, ami kifejezetten rosszat tesz a veséinknek!

7 népszerű étel, ami kifejezetten rosszat tesz a veséinknek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Veséink egészségének megőrzése létfontosságú, mivel ez az a szervünk, amely megtisztítja a szervezetünket a mindennapi élet során bekerülő méreganyagoktól, a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában is jeleskedik, ráadásul kiküszöböli a szervezetben felhalmozódott fölösleges folyadékot.

Sajnos a veséink óvása eléggé trükkös feladat, ugyanis sok olyan egészségesnek hitt ételt fogyasztunk nap mint nap, amely kifejezetten ártalmas a veséinkre nézve. Következzék tehát azoknak az ételeknek a listája, amelyek habár első hallásra egészséges tápláléknak tűnnek, valójában igen megterhelőek a veséinkre nézve.

1. Avokádó

Az avokádó hihetetlen népszerűségnek örvend világszerte, viszont ha túlzásba visszük a fogyasztását – főleg ha veseproblémákkal küzdünk – komoly bajt okozhatunk. Mindez azért lehetséges, mivel az avokádó hihetetlenül gazdag káliumban, és ha ebből az ásványi anyagból túl sok gyülemlik fel a vérben szívritmuszavar és izomgörcs is előfordulhat.

2. Hús

A túlzott húsfogyasztás veseproblémákhoz vezethet, méghozzá azért, mert a szervezet nagyon lassan képes lebontani a hús szerkezetét, és a táplálék hasznosítási folyamataiból megmaradó méreganyagok megterhelik a veséket. A kizárólagosan hústermékekre épülő étrend könnyen vesekövet okozhat. Ennek elkerülése végett ajánlatosabb inkább zöldségekben és húsokban gazdag étrendet követni.

3. Só

Az egészségünk megőrzése érdekében a napi ajánlott sómennyiség nem haladhatja meg a 2300 mg-ot, ami nagyjából egy teáskanálnyi sónak felel meg. A túlzott sófogyasztás megterheli a veséket, vizelési problémákat és magas vérnyomást eredményezve. Ezért ha tehetjük, kerüljük a félkész ételek fogyasztását, mivel ezek tömve vannak sóval.

4. Banán

Ha veseproblémákkal küzdesz, akkor most jól figyelj, mivel az avokádóhoz hasonlóan a banán is nagy mennyiségben tartalmaz káliumot. Egy egészséges felnőtt számára az ajánlott napi káliummennyiség 3,500-4,700 mg körül mozog, ehhez képest egy átlagos méretű banán már 537 mg káliumot tartalmaz.

5. Tejtermékek

A sajtfélék, joghurtok, tejes italok telis-tele vannak vitaminokkal és tápanyagokkal, de adott esetben többet ártanak, mint használnak. Magas foszfortartalmuk miatt nehezen feldolgozhatóak a vesék számára.

6. Teljeskiőrlésű kenyér

A teljeskiőrlésű pékterméket is igencsak gazdagok foszforban és káliumban, olyannyira, hogy egy szelet teljeskiőrlésű kenyér 70 mg káliumot és 57 mg foszfort tartalmaz.

7. Narancs és narancslé

A narancs egy igazi szupergyümölcs, mivel alacsony a kalóriatartalma és nagyon sok C vitamint tartalmaz, ám ha vesegondokkal küzdesz, akkor erre a gyümölcsre is oda kell figyelj a magas káliumtartalma miatt. Egy közepes nagyságú narancs 240 mg, míg egy pohár frissen facsart narancslé 470 mg foszfort tartalmaz.

Ha a legkisebb gyanúja is fennáll annak, hogy valamilyen probléma lehet a veséid működésével, akkor mindenképp kerüld, vagy legalábbis csökkentsd a fentebb felsorolt ételek fogyasztását és minél előbb kérj orvosi segítséget!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek