Holotropikum7 millió ember halálát okozta 2012-ben a légszennyezés

7 millió ember halálát okozta 2012-ben a légszennyezés

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Hétmillió ember haláláért volt felelős 2012-ben a légszennyezés – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben közzétett jelentése szerint. Maria Neira, a WHO közegészségügyi részlegének igazgatója szerint a légszennyezés a legnagyobb környezeti kockázatot jelenti az egészség számára. A jelentés drámai adatokat közöl, hisz a 2012-es hétmilliós szám a 2008-as jelentésben foglaltak duplája, azaz négy év alatt megkétszereződött a légszennyezés miatti elhalálozások számra.

legszennyezes

A 2008-as 3,5 milliós elhalálozási arány főleg a városi lakosságra korlátozódott, ám a négy évvel későbbiek már vidéki övezeteket is magukban foglalnak – mondta Annette Pruss-Ustun, a WHO munkatársa.

Az új jelentés figyelmeztetett, a légszennyezés a légúti megbetegedések mellett a vérkeringésre nézve is veszélyes, és rákot is okozhat. A hétmilliós szám kettőre bontható: 4,3 millió esetben a házon belüli szennyezés, míg 3,7 millió esetben a légszennyezés miatt következett be haláleset. Az adat még inkább elkeserítő, ha azt vesszük alapul, hogy dohányzás miatt évente hatmillió ember veszíti életét.

A WHO szerint a légszennyezés Ázsiában, leginkább Kínában követeli a legtöbb áldozatot (5,1 millió/év). Ázsia után Afrika, Európa, a Közel-kelet, valamint Észak- és Dél-Amerika következik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek