Kuriózum7 kérdés, amit FELTÉTLENÜL át kell beszélned a gyerekkel, most, hogy elkezdődött...

7 kérdés, amit FELTÉTLENÜL át kell beszélned a gyerekkel, most, hogy elkezdődött az iskola!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az iskolakezdés már a küszöbön, így nem is csoda, hogy szülők, gyerekek egyaránt nagy izgalommal vágnak bele egy újabb életszakaszba.

7 kérdés, amit FELTÉTLENÜL át kell beszélned a gyerekkel, most, hogy elkezdődött az iskola!

Az iskola egyszerre tartogat gyönyörű és izgalmas perceket, ugyanakkor sok kihívást és buktatót is. Ezért is nagyon fontos, hogy tudatosan és fokozatosan készítsük fel gyerekeinket az iskola világára, ugyanis vannak olyan dolgok, amiket jobb közösen átbeszélni csemeténkkel.

1. „Nem fogadunk el semmit idegenektől!”

Az iskolakezdéssel megannyi új ismeretség is születik, ezért jó letisztázni a gyerek fejében, hogy ki számít idegennek, és ki nem. Meg kell tanítanunk, hogy olyan személyektől, akiket még sosem láttak, se édességet, se más dolgot ne fogadjanak el.

2. „Ha egy idegen az utcán a te segítségedet kéri, mit kell tenni?”

Ha valakinek valóban segítségre van szüksége, akkor az egy felnőtt emberhez fordul és nem egy kisgyerekhez. Beszéljük vele át ezt a helyzetet is, és tudatosítsuk, hogy ilyen esetben kerülje el az illetőt és menjen biztonságos helyre.

3. „Elmennél egy olyan „barát” házába, akit még csak most ismertél meg?”

Idegenek házába menni sosem tanácsos, főleg ha az a személy egy felnőtt. A gyerekednek meg kell tanítanod, hogy utasítsa el a meghívást, még akkor is, ha egy vele egykorú gyerek szólítja le az úton.

4. „Észreveszed, hogy követnek. Mit csinálsz ilyen esetben?”

Sajnos a legextrémebb esetekre is fel kell hívnunk csemeténk figyelmét, ezért tudnia kell, hogy ilyen helyzetben olyan helyre menjen, ahol sokan vannak, például gyógyszertár, szupermarket, és ott valakinek a segítségével hívja fel a szüleit.

5. „Mit teszel, ha egy csapat kutya közelít feléd?”

Ha ez megtörténik, az a legjobb, ha a gyereked megpróbál nyugodt maradni. Persze ez nehéz feladat, de mondjuk el nekik, hogy semmi esetre se nézzen a kutyák szemébe, mert ez agressziót válthat ki az ebekből. Hajigálni, hadonászni szigorúan tilos, esetleg ha valamilyen játék keze ügyébe akad, oldalra dobja el, így az elvonja az ebek figyelmét addig, amíg ő tovább halad.

6. „Mit kell tenned, ha hirtelen nagy tömegbe keveredsz?”

Első lépésként lassacskán haladjon a tömeg széle felé, semmi esetre se menjen az emberekkel szembe, mert könnyedén fellökhetik. Ha észrevesz egy ismerős felnőttet mindenképpen kérjen segítséget.

7. „Mit teszel, ha egy idegen megragad, és nem enged el?”

Ha ez bekövetkezik, akkor a gyereknek minél jobban és hangosabban fel kell magára hívja a figyelmet. Adjuk tudtára, hogy nyugodtan csíphet, haraphat, rugdalózhat, kiabálhat, semmiképpen se maradjon csendben.

Sajnos a kisiskolás évek alatt szülőként nem vigyázhatjuk minden lépésüket, ezért is fontos, hogy felkészítsük őket minden esetleges helyzetre. Ha a gyerek telefonnal megy az iskolába, reggel bizonyosodjunk meg róla, hogy a készülék fel van töltve. Az ilyen esetek általában váratlanul és spontán történnek, aminek hatására sok gyerek lesokkolhat, de ha átbeszéljük velük ezeket a dolgokat nagyobb az esélye, hogy helyesen fog eljárni és nem történik nagyobb baj.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek