Kuriózum7 jele annak, hogy elveszett vagy az életben, de túl makacs vagy...

7 jele annak, hogy elveszett vagy az életben, de túl makacs vagy ahhoz, hogy ezt beismerd

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érezzük, mintha csak taposnánk egy mókuskerékben, de nem jutnánk előbbre. De az is lehet, hogy azt érezzük, mintha futóhomokba, vagy mocsárba süllyedtünk volna, ami lassan elnyel bennünket.

Ugyanakkor megtörténhet, hogy észre sem veszed, ha elakadtál, vagy eltévedtél az életben, vagy mélyen legbelül érzed ugyan ezt, de nem szívesen ismered be ezt önmagad előtt, mert bűntudatod van emiatt.

A következő 7 árulkodó jel arra utal, hogy elveszettnek érzed magadat az életben, de túl makacs vagy ahhoz, hogy ezt beismerd.

1. Folyamatosan megkérdőjelezed a döntéseidet

Rendszeresen azon kapod magadat, hogy a múltbeli döntéseiden rágódsz? Néha mindannyian megkérdőjelezzük magunkat. Ez természetes. De ha ez rendszeressé válik, és éjszakánként nem tudsz aludni emiatt, az annak a jele lehet, hogy egy kicsit elveszettnek érzed magadat.

A pszichológusok szerint az állandó önbizalomhiány gyakran annak a tünete, hogy nem találjuk az irányt, és céltalannak érezzük magunkat az életben. De a „mi lett volna, ha” típusú kérdéseken való rágódás káros lehet, és ettől csak még elveszettebbnek érezzük magunkat.

Rendben van, ha időnként megkérdőjelezzük a döntéseinket – ez az önismeret és a fejlődés iránti vágy jele – de ha ez már-már megszállottsággá válik, érdemes átgondolnunk a dolgokat.

2. Elégedetlennek érzed magadat

Lehetséges, hogy mindened megvan, amire szükséged lehet: stabil munka és párkapcsolat, baráti kapcsolatok, biztonságos anyagi helyzet, egészséges életmód – de valahogy mégsem érzed magadat igazán jól a bőrödben.

A pszichológia szerint ez az elégedetlenség gyakran annak a jele, hogy elveszettnek érzed magadat az életben. Olyan érzés, mintha csak rutinszerűen elvégeznéd a szükséges dolgokat, de nem igazán tudnál örülni semminek, és úgy érzed, az élet közben elsuhan melletted. Nem élsz, csak létezel.

Ez a fajta elégedetlenség nem feltétlenül arról szól, hogy ne lennél hálás azért, amid van, vagy, hogy többet szeretnél. Egyszerűen csak úgy érzed, mindentől elszakadtál, és semminek nincs értelme, amit csinálsz.

3. Figyelmen kívül hagyod a saját érzéseidet

Szorongsz és ideges vagy, de ezt senkinek, még önmagadnak sem vallanád be. Igyekszel elnyomni az érzéseidet és gondolataidat, azzal, hogy folyamatosan találsz valamilyen elfoglaltságot – véget nem érően görgetsz a közösségi oldalakon, egyik tévéműsorról a másikra váltasz, vagy éppen gondoskodsz róla, hogy folyamatosan szóljon valamilyen zene a háttérben.

A pszichológiában ezt gyakran nevezik az érzelmek kerülésének, vagy zsibbadtságnak. Ez az, amikor tudatosan vagy tudattalanul megpróbálod eltaszítani magadtól a kellemetlen érzelmeket, vagy nem vagy hajlandó tudomásul venni azokat, és mindenféle módszereket találsz, hogy megpróbáld lecsendesíteni ezeket a gondolatokat.

Bár természetes, hogy el akarjuk kerülni a fájdalmat vagy a kellemetlenségeket, az érzelmeink következetes kerülése azt jelezheti, hogy egy kicsit elveszettnek érezzük magunkat az életben, és ilyenkor nem árt a felszín alá néznünk, bármilyen kellemetlen is ez.

4. Gyakori szorongásos vagy depressziós rohamokkal küzdesz

Természetes, ha időnként rosszul érzed magadat, és szorongsz. De ha ezek az érzések állandósulnak, az annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben.

A pszichológusok szerint a folyamatos szorongás vagy depresszió érzése gyakran azt jelzi, hogy elveszettnek érezzük magunkat az életben. Lehet, hogy úgy érzed, megrekedtél a jelenlegi körülményeidben, nem tudod, merre tovább, és kiábrándultál az életutadból.

Fontos tudni, hogy ilyen helyzetekben bátran kérhetünk segítséget, hogy eligazodjunk ezek között a kaotikus érzések között, és visszataláljunk önmagunkhoz.

5. Elveszíted minden motivációdat

Nem csoda, ha nem vagy képes maximális teljesítményt nyújtani a munkádban, vagy lelkesen belevágni egy új projektbe, hiszen még az is nehezedre esik, hogy reggelente felkelj az ágyból. Ha egyre nehezebben tudod összeszedni az energiát vagy a motivációt, hogy elvégezd a feladataidat, az annak a jele lehet, hogy elveszettnek érzed magadat.

A motiváció hiánya gyakran abból fakad, hogy nincs világos irány, amit követhetnél, vagy cél, amit elérhetnél.

Ha ezt tapasztalod, itt az ideje, hogy hátralépj egyet, és megpróbáld kideríteni, mi okozza ezt a fásultságot.

6. Úgy érzed, elszakadtál a körülötted lévő emberektől

Ha elveszettnek érezzük magunkat az életben, az kihat a kapcsolatainkra is. A pszichológusok szerint, ha úgy érezzük, eltávolodtunk az emberektől – még azoktól is, akik a legfontosabbak a számunkra – az azt jelezheti, hogy elveszettnek érezzük magunkat. Lehet, hogy a saját problémáiddal és érzelmeiddel küzdesz, ami megnehezíti a másokkal való kapcsolatteremtést.

Ha egyre inkább elszigetelődsz vagy elszakadsz másoktól, az azt jelezheti, hogy a problémáid mélyebben gyökerezhetnek.

7. Folyamatosan változásra vágysz, de semmin sem változtatsz

Ha folyamatosan elégedetlenek vagyunk az életünkkel, a legtöbben eljutunk arra a pontra, ahol elismerjük, hogy ez így nem mehet tovább, és valaminek változnia kell, de a konkrét lépések megtétele elképzelhetetlennek tűnik.

Úgy érezzük, mintha megrekedtünk volna egy mocsárban, és egyáltalán nincs energiánk vagy motivációnk arra, hogy bármit is tegyünk ez ellen.

Ha azon kapod magadat, hogy folyamatosan egy másik életről álmodozol, de semmit nem teszel annak érdekében, hogy valóban el is érd azt, az egyértelműen arra utal, hogy valami nincs rendben.

Ez az állandó változás utáni vágyakozás a lomha tétlenséggel párosulva gyakran jelzi, hogy elveszettnek érzed magadat. A változás érdekében tett lépések ugyanis tisztánlátást igényelnek, tudnunk kell, mit akarunk, és hogy szeretnénk oda eljutni.

Légy türelmes önmagaddal, és ne feledd, hogy időnként mindenki érezheti magát egy kissé elveszettnek. Ez nem a gyengeség jele, hanem egy lehetőség arra, hogy átértékeld az életedet, és megtaláld, mi az, ami igazán fontos a számodra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek