Kuriózum7 jel, ami azt mutatja, hogy egy nehéz gyerekkor túlélője vagy, nem...

7 jel, ami azt mutatja, hogy egy nehéz gyerekkor túlélője vagy, nem pedig az áldozata

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nehéz gyerekkor mély sebeket hagyhat maga után, mind fizikai, mind érzelmi téren. Úgy érezheted magad, mintha áldozat lennél, mintha ki lennél szolgáltatva annak, amit az élet az utadba sodor. De nem áldozat vagy, hanem túlélő, ahogy azt a következő 7 jel is bizonyítja.

1. Már nem hibáztatod mindenért a múltadat

Az egyik jele annak, hogy igazi túlélő vagy, ha képes vagy kitörni az áldozat szerepéből. Ahelyett, hogy azt kérdezgetnéd, miért éppen veled történt ez, inkább megpróbáld megérteni, hogy hatott rád, mindaz, ami történt, és mit tehetsz most, a jelenben.

Lehet, hogy korábban hagytad, hogy a gyerekkori tapasztalataid meghatározzanak téged, kifogásként használtad azokat a hiányosságaidra, vagyis megragadtál az áldozat szerepében, és ez megakadályozott abban, hogy úgy élt az életedet, ahogy szeretnéd.

De amint elindulsz a gyógyulás útján, megérted, bár a múltad természetesen hatással van rád, ez nem mentesít a felelősség alól, és neked magadnak kell alakítanod a saját utadat. Ez nem jelenti azt, hogy nincs benned düh, vagy nem vonsz felelősségre másokat a múltbeli tetteikért. Valójában mindig magadban fogod hordozni a tapasztalataidból eredő sebeket, bizonytalanságokat és kétségeket. De többé nem hagyod, hogy ezek megbénítsanak. Ehelyett hagyod, hogy a tapasztalataid a belső erődre és a gyógyulásra való képességedre emlékeztessenek.

2. Meglátod a jót a dolgokban, és örömöt találsz az apró pillanatokban

Ha nehéz gyerekkoron mentél keresztül, könnyű szem elől téveszteni a reményt és a szépséget a világban. Ha mégis képes vagy meglátni ezeket, az azt jelenti, hogy valóban igazi túlélő vagy. Ez nem azt jelenti, hogy elfelejtetted a korábbi fájdalmat. De megtanultad, hogy ezeken a korai fájdalmas tapasztalatokon kívül még rengeteg dolog vár rád az életben. Nem hagyod, hogy a múlt megkeményítse a szívedet, és minden nap értékeled az apró pillanatok örömét – például a napsütést, vagy egy finom ételt.

Megtanultál a fájdalmon túlra nézni, és meglátni a varázslatot a világban. Megtanultál alkalmazkodni és örömöt találni a váratlan dolgokban, ebben pedig hatalmas erő rejlik.

3. Biztonságos környezetet teremtettél magadnak

A biztonságos környezet megteremtése azt jelenti, hogy olyan otthont hozol létre, amit igazi szentélynek érzel. Ha belépsz az ajtón, azonnal megkönnyebbülsz és megnyugszol. Ez a biztonságos tér nem csak a fizikai kényelemről szól, hanem az érzelmi jólétről is. Ez egy olyan hely, ahol önmagad lehetsz, és soha nem kell megjátszanod magadat.

Egy ilyen otthon megteremtése a bizonyíték arra, hogy nem a gyerekkorod traumái határoznak meg téged. Amikor pedig másokat is meghívsz ebbe a biztonságos térbe, nem csak a fizikai környezetet osztod meg velük, hanem a lelked egy darabját is.

4. Időt szánsz arra, hogy megértsd önmagadat

Több rétegből tevődsz össze, és ezek a rétegek nem mindig szépek. De egy igazi túlélő nem fél a felszín alá nézni, nem söpri a szőnyeg alá a kellemetlen dolgokat, hanem szembenéz azokkal, és megpróbál tanulni belőlük. Felteszed magadnak azokat a kérdéseket, amik igazán fontosak ahhoz, hogy mélyen megismerd és megértsd önmagadat. Például: „Miért van bennem ez az állandó félelem?”, vagy „Miért próbálom meg öntudatlanul tönkretenni a jó dolgokat, mintha csak arra számítanék, hogy valami rossz fog történni?”

A gyógyulás időbe telik, és nem lineáris folyamat, és ezen az úton fontos segítséget nyújthat egy terapeuta is. A legfontosabb azonban az, hogy amint felfejted az újabb és újabb rétegeket, folyamatosan tanulsz. Megérted, miért reagálsz úgy bizonyos dolgokra, ahogy. Megtanulod, mik azok a „triggerek”, stimulánsok, amik egy korábbi negatív élményhez kapcsolódnak a számodra, és intenzív, gyakran túlzott érzelmi választ váltanak ki belőled.

Ez a megértés pedig nagy erőt rejt magában, hiszen túlélted a történteket, és még mindig itt vagy.

5. Nem felejtesz, de megbocsátasz

A megbocsátás nem a felejtésről szól. Továbbra is tudomásul veszed a fájdalmat, a dühöt és a félelmet, de nem hagyod, hogy ezek az érzések megfojtsanak. Megpróbálod összerakni a történetet azoknak az embereknek a szemszögéből is, akik bántottak téged, és megérted, hogy a maguk módján ők is szenvedtek.

A megbocsátáshoz nagy bölcsesség kell. Tudod, hogy a múlton nem lehet változtatni, de azt te magad döntheted el, miként formál téged. Ez egy folyamatos tánc a félelmeiddel, a fájdalmaddal. Egy beszélgetés, amit fiatalabb önmagaddal folytatsz, hogy megnyugtasd, többé már nincs egyedül.

6. A fájdalmadat az empátia forrásává változtattad

Azok az emberek, akiket bántottak, sokszor folytatják ezt a körforgást, és ők is bántanak másokat. De azok, akik meggyógyulnak, segíthetnek másoknak a gyógyulásban.

Ez az a fajta empátia, ami nem ítélkezik, egyszerűen csak ott vagy a másik ember mellett, és érezteted vele, hogy megoszthatja veled a fájdalmát. Ugyanakkor ez az empátia emlékeztet arra, hogy nem áldozat, hanem igazi túlélő vagy.

Természetesen nem arról van szó, hogy mindent értesz, és már soha nem kell megküzdened a dühvel és a fájdalommal. Lesznek napok, amikor úgy érzed, túl nagy súllyal nehezedik rád ez a teher, de ne feledd, hogy a fájdalom nem tört meg téged, és nem tett áldozattá. Ehelyett olyan eszközt adott a kezedbe, aminek a segítségével mélyebb kötelékeket tudsz kialakítani más emberekkel.

7. Kitörsz a nehéz gyerekkorral kapcsolatos sztereotípiák közül

Nem vagy a körülményeid áldozata, vagy menthetetlen eset, és egyenesen előre nézel. Megérted, hogy nem vagy túlérzékeny, amiért mélyebben átérzed a dolgokat, és nem illenek rád azok a címkék, amiket korábban rád ragasztottak. Kitörsz a sztereotípiák közül, de nem azért, hogy bebizonyíts valamit másoknak, hanem azért, mert neked magadnak eleged van ezekből a szerepekből.

A sztereotípiáktól való megszabadulás azt jelenti, hogy elutasítod az áldozat szerepét, és felismered, hogy több vagy annál, mint ami veled történt. Közben pedig azt is megérted, hogy ez már nem csak a túlélésről szól, hanem a fejlődésről is, arról, hogy kivirágzol, és úgy éled az életedet, ahogy szeretnéd.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek