Holotropikum7 hasznos életmód változtató tanács, mely segíthet helyrehozni a pajzsmirigy rendellenességeket!

7 hasznos életmód változtató tanács, mely segíthet helyrehozni a pajzsmirigy rendellenességeket!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokan a pajzsmirigy létfontosságáról csak akkor kezdenek el gondolkodni, amikor az megbetegszik és emiatt számos egészségügyi probléma jelentkezik.

7 hasznos életmód változtató tanács, mely segíthet helyrehozni a pajzsmirigy rendellenességeket!

A pajzsmirigy szervezetünk azon mirigye, mely egyaránt felelős az anyagcseréért, a szív egészségéért, az emésztőrendszer megfelelő működéséért és az izomrendszer karbantartásáért, ami azt feltételezi, hogy ha a pajzsmirigy hormonszintje felborul, akkor akár dominóeffektusként romolhat egészségügyi állapotunk.

Ha ilyen problémákat tapasztalunk, akkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy helyreállítsuk a hormonszint-ingadozást, de nyugalom, egészséges diétával, és néhány hasznos szokás beiktatásával sokat tehetünk pajzsmirigyünk egészségéért.

1. Állíts be egy következetes alvásrendet

A pajzsmirigy igen érzékenyen reagál, ha azt érzékeli, hogy a szervezet ki van fáradva és az energiaszintje alacsony. A pajzsmirigy alul, vagy túltengése pedig csak fokozza ezt a hosszú távú levertséget, kedvtelenséget és akár álmatlanság is kialakulhat. Egy következetes és pihentető alvásrend követése ezért lenne fontos. A nem elegendő mennyiségű alvás nem csak pszichésen, hanem fizikailag is kifáraszt, ezért szoktasd rá magad, hogy minden este ugyanabban az időben térsz nyugovóra, így elegendő órát tudsz majd végigaludni.

2. Mozogj többet

A pajzsmirigyprobléma, mivel kihat az anyagcserére, könnyedén befolyásolhatja testsúlyunk ingadozását, aminek nagyon kevesen örülnek. Napi rendszerességgel végezzünk nem túl megerőltető, de annál inkább lendületes és átmozgató testedzést. A rendszeres testmozgás stimulálja a pajzsmirigyet, így az épp elegendő hormonszintet tart fent. Úszhatsz, jógázhatsz, vagy csak sétálj egy jó nagyot a természetben, a lényeg, hogy szeresd azt, amit választottál, így nem csak boldogabb leszel, de a pajzsmirigyed is meghálálja.

3. Stresszelj kevesebbet és találj technikákat, melyek segítségedre lehetnek a stresszoldásban

A stressz az a mumus, ami tényleg mindenünkre negatívan hat. Ez nincs másként a pajzsmirigy esetében sem, hiszen a stressz miatt rengeteg stresszhormon, adrenalin és kortizol, szabadul fel a testben, ami sokkhatásként érheti a szervezetet. Emiatt hirtelen csökkenhet a vércukorszintünk és emésztési nehézségek jelentkezhetnek. A stressz kezelése óriási erőfeszítést és tudatosságot követel meg, ezért nem árt, ha rálelsz pár olyan stresszoldó praktikára, melyek segítenek enyhíteni a benned lévő feszültséget.

4. Változtass étrendet

Az étel talán az egyik legnagyobb befolyásolója a pajzsmirigynek. A táplálék és a pajzsmirigy kölcsönös viszonyban állnak, mivel a pajzsmirigy segít annak feldolgozásában, míg a táplálék minősége befolyásolja a pajzsmirigy egészségét. Nem kell a legszigorúbb diétára váltanunk, viszont pár összetevőt érdemes kiiktatnunk: glutén, szója és magas zsírtartalmú ételek.

5. Próbáld ki a gyógynövények gyógyhatásait

Napjainkban már egyre népszerűbbek a gyógynövényalapú gyógyszerek, mert az emberek kezdenek rájönni, hogy miden orvosság, amire szükségünk lehet megtalálható a természetben. Számos tinktúra kiváló hatással van a pajzsmirigyre, de alkalmazásuk előtt ajánlott konzultálni orvosunkkal, főleg olyan estben, ha már szedünk más gyógyszereket.

6. Érdeklődj utána az étrend-kiegészítők összetételének

A vitaminok és egyéb étrend-kiegészítők kitűnő alternatívák lehetnek, ha kicsit el szeretnénk turbózni szervezetünket. A pajzsmirigy is sok különleges vitamint és ásványi anyagot igényel, ezért érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy melyik készítmény volna számunkra és pajzsmirigyünk számára a legalkalmasabb, hiszen nincs szükségünk arra, hogy valami idegen anyaggal felborítsuk a szervezetünk egyensúlyát. Ajánlott az A és D vitaminok pótlása, viszont B vitaminhiány esetén is lehetnek gondok a pajzsmiriggyel.

7. Vedd komolyan a gyógyszerek szedését

Bár sokan ellenzik a szintetikus gyógyszereket, néhány esetben viszont igazán szükség lehet rájuk. Ha az orvosod autoimmun pajzsmirigy-rendellenességgel diagnosztizált, akkor fontold meg a felírt gyógyszerek rendszeres szedését, mert így talán hamarább helyrehozható a probléma.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek