Kuriózum7 fontos élettapasztalat, amire az iskola nem tanított meg!

7 fontos élettapasztalat, amire az iskola nem tanított meg!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokan nosztalgikus hangulattal tekintenek vissza iskolás éveikre, hiszen itt köttettek az első barátságok, itt történtek meg az első csalódások és itt tanítottak tanáraink számolni, olvasni. A tudományok és az alapszintű ismeretek mellett viszont ritka az az iskola, amelyik képes valami plusszal útra engedni diákjait.

7 fontos élettapasztalat, amire az iskola nem tanított meg!
Fotó: Pixabay.com

A mindennapi élethez nélkülözhetetlen pár olyan képesség, amit még az iskola sem képes megtanítani. Ezeket a képességeket, tapasztalatokat leggyakrabban a saját bőrünkön, a saját hibáink árán tanuljuk meg:

1. Az iskola nem tanított meg arra, hogy a pillanatnak élj!

Az egész iskolai élet a rendszerre és a rendszerességre épít, minden egyes perce előre meg van tervezve, úgy a tananyag, mint a szünetek és órák sorrendisége. Ebből az ütemezett világból nagyon nehéz kiszakadni, viszont meg kell próbálnunk. Ne rágódjunk azon, ami a múltban volt és ne aggódjunk azért, ami a jövőben lesz, csak próbáljuk meg a most pillanatát kihasználni.

2. Az iskola nem tanított meg arra, hogy merj nemet mondani!

Az iskolai rendszer szerint a diák köteles betartani a tanító, tanár, pedagógus utasításait. A tanár határozza meg, hogy melyik padban ülhetsz, hogy mikor írj, mikor mehetsz haza. Ez gyermekkorban még teljesen természetes folyamat, hiszen a kisgyerekben ki kell alakítani mi a helyes és mi a helytelen, viszont felnőttként már jogod van hangot adni valaminek, amivel nem értesz egyet, vagy nem tetszik, és ezt bátran ki is kellene használd!

3. Az iskola nem tanított meg arra, hogy kövesd a szíved!

A szív mindig tudja, mire is vágyik, de az iskolai szabályok ellehetetlenítik, hogy akkor és azt tegyük, amihez kedvünk van. Biztosan sokaknak ismerősen cseng: „Addig nem mehettek ki szünetre, amíg…” Ezek a korlátok képesek még az iskola befejezte után is bennünk maradni, ezért figyelj a szívedre, és ha kedved tartja, hogy például az egész napod a parkban töltsd, akkor tedd meg!

4. Az iskola nem tanított meg értékelni az érzelmeket!

Az érzelmek kifejezése és észlelése roppant fontos, hiszen ezáltal kapunk és adunk visszajelzést a környezetünkben lévő embereknek. Az iskolában gyakran rossz szemmel nézik a sírást, vagy a düh kimutatását. Pedig érzelmeinket kifejezni a legjobb módja annak, hogy egy adott problémával kapcsolatban megkönnyebbüljünk.

5. Az iskola nem tanította meg, hogy hogyan bízz magadban!

Az iskolában mindig voltak segítő kezek, ha elakadtál valamiben, ezért ha nem tudtad hogyan tovább feladtad és rögtön segítséget kértél. Az élet nem ilyen egyszerű, ki kell tartanod, és fel kell találnod magad még a legreménytelenebb helyzetekben is.

6. Az iskola nem tanította meg hogyan fejezd ki a nem egyetértésedet!

Habár manapság egyre többször alkalmazzák a tanárok azt a módszert, hogy vitára bocsájtanak egy-egy témát a diákok körében, mégsem kap a diák elég teret, hogy kifejezze, ha valamivel nem ért egyet. A legtöbben képtelenek függetlenül gondolkodni, és nem tudják megkülönböztetni, hogy mi az, ami valóban jó nekik és mi az, amit csupán mások tartanak jónak.

7. Az iskola nem tanított meg arra, hogy hogyan létesíthetsz hosszú távú kapcsolatot!

A szerelem az élet azon területe, ahol az ember leginkább a saját kárán képes tanulni. Diákként lehetnek rövid ideig tartó, kezdetleges kapcsolataink, diákszerelmek jöhetnek-mehetnek, de azt, hogy milyen is az igaz szerelem, azt csak jó sok évnyi tapasztalat után leszünk képesek megtudni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek