Kuriózum7 felejthetetlen hawaii legenda

7 felejthetetlen hawaii legenda

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden népnek megvannak a saját legendái, hiedelmei. Nincsen ez másképp a hawaiiakkal sem. Érdekesebbnél érdekesebb hiedelmek és babonák tarkítják mindennapi életüket.

Vigyél egy kis gint Pelének

Ha azt szeretnéd, hogy családod védve legyen a vulkánból esetleg áradó láva folyamtól, akkor nem kell egyebet tegyél, mint áldozz Pelének, a vulkánok istennőjének. A legenda szerint ha valahol egy csinos lányt látsz hosszú, szőke hajjal vagy idős hölgyet hosszú, fehér hajjal mindenképp kérdezd meg tőle nincs-e szüksége segítségre. Azonban, hogy biztos légy a dolgodban meg kell látogatni a Halemaʻumaʻu kráternél az istennőt, virágot, ételt és gint szolgálva fel neki. Igen, gint. Úgy tűnik, hogy az öreg hölgy nagy rajongója.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Ne vigyél sertést a Palin át

Kétségkívül Hawaii mindennapjaiban jelen van Pele. Talán egyik legfurább mítoszuk szerint rossz ómen, ha a Pali autópályán át (Honolulut Oahuval összekötő útszakasz) sertést szállítunk. A legenda szerint a vulkánok istennője összeveszett Kamapua‘a félistennel (félig ember, félig sertés), így aki sertést szállít, az szimbolikusan a sziget egyik oldaláról a másikra akarja átvinni a félistent, amiért Pele meg fogja állítani. Ha mégis megpróbálod az autód egy adott ponton le fog állni és egy öreg hölgy fog megjelenni egy kutyával. Ha tovább szeretnél menni a disznót a kutyával meg kell etesd.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Ne nézz a szemükbe az Éjszakai Menetelők

Légy óvatos, ha éjszakai hegyi vagy tengerparti kiruccanást tervezel. Az Éjszakai Menetelők Hawaii háborús szellemei, akik a régi csaták helyszíneit és a szent helyeket látogatják. Ha kántálást, dobokat, menetelést hallasz vagy fáklyákat látsz jobb, ha azonnal berohansz egy házba vagy a hasadon fekszel csendben. Ha a szemükbe nézel te is egy leszel közülük és velük menetelsz az idők végezetéig. Ha véletlenül egy ősöd menetelt, akkor senki nem árthat neked.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Ne szedj vörös Lehua virágot

Az Ohia fa az elsők közt nő a láva által elöntött területeken, de eszedbe ne jusson, hogy ajándékként leszedd a gyönyörű vörös virágját. Ohia és Lehua két szerelmes volt: Ohia egy szélhámos fiatal férfi és Lehua egy csodálatosan szép lány. Egy napon azonban Pele eljött, hogy elvigye a fiút magának. Amikor a fiú visszautasította az istennőt, az egy csúf fává változtatta őt. A lány könyörgött az istennőnek, hogy változtassa a fiút vissza, de az nem tette. Mivel a varázslatot nem tudták megtörni, a lányt egy csodaszép virággá változtatták és a fára tették, hogy soha többé ne lehessen elválasztani őket egymástól. A hiedelem szerint addig, amíg a virág a fán marad az idő napos és szép lesz. De mikor leszakítják elkezd esni, hullanak Lehua könnyei, mert ismét szétválasztották őt és szerelmét, Ohiát.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Tartsd a szemed a Menehune-n

A legendák szerint a menehune-ok kis, törpeszerű lények, akik az erdőben és rejtett völgyekben élnek, rejtőzködve az emberek elől. A mítoszok szerint még a polinéz őslakók előtt a szigeteken éltek és gyönyörű építményeket voltak képesek létrehozni, mindössze egy éjszaka alatt.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Ne vigyél haza lávakövet

Az egyik legismertebb legenda Pele átka, amiről kiderült, hogy nem is olyan ősi. Az átok szerint, aki bármit elvisz Hawaii szigeteiről, azt szerencsétlenség kíséri addig, míg azokat vissza nem szolgáltatja. Legendának tartják, azonban kiderült, hogy egy öreg parkőr terjesztette el, akinek már elege volt, hogy minden látogató magával vitt egy valamit a parkból. Mások szerint viszont valóban egy ősi mítoszról van szó.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Tegyél össze két Naupaka virágot

A naupaka Hawaii egyik legelterjedtebb virága, ami megtalálható a partoktól a hegyekig. A szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a virág ketté van vágva. A legenda szerint Naupaka egy gyönyörű hercegnő volt, aki szerelmes lett egy közemberbe, Kauiba. A két szerelmes soha nem lehetett volna együtt, így Naupaka megesküdött, hogy a hegyekben marad, míg Kaui a partok közelében élt. Mielőtt végleg elváltak volna, a hercegnő kivett egy virágot a hajából egy kettétépte, szétválasztott szerelmük jeleként. A többi virág pedig tiszteletből másnaptól kezdve csak fél-virágként kezdett nyílni.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek