Annak érdekében, hogy éjszaka jól pihenhessünk, nem elegendő csak az, ha korán lefekszünk. Ugyanilyen fontos, hogy az estét csendesen töltsük el, és ne stimuláljuk szervezetünket olyan dolgokkal, amelyek megakadályozzák az elalvásunkat. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megtenni!

Íme, 7 dolog, amit nem szabad lefekvés előtt tennünk, hogy alvásunk pihentető lehessen!

1. Ne használjuk digitális eszközöket!

Egyre több kutató hangsúlyozza, hogy a digitális képernyők által kibocsátott kék fény megakadályozza az agyat a melatonin felszabadításában, amely anyag utasítja testünket, hogy aludnia kell. Arianne Huffington, a The Huffington Post társalapítója és kiadója, megtiltotta a hálószobájában, hogy elektronikus eszközök legyenek, és esténként egy könyvből olvas keveset, a könnyebb elalvás érdekében.

2. Ne használjunk altatót, kivéve, ha kóros álmatlanságban szenvedünk!

Patrick Fuller, a Harvard alvásszakértője azt állítja, hogy a legtöbb embernek, aki pihenésre gyógyszereket szed, valójában nincs is szüksége ezekre. Ugyanis mindenik gyógyszerhez általában mellékhatások társulnak, függőséghez vezethetnek, és ez a meglévő esetleges alvási problémákat tovább súlyosbíthatja.

3. Ne fogyasszunk alkoholt lefekvés előtt!

A szakemberek szerint nehéz lesz békésen aludni, ha lefekvés előtt alkoholt fogyasztottunk. Amint a szervezet elkezdi feldolgozni az alkoholt, nyugtalanul fogjuk érezni magunkat alvás közben. A kutatások azt mutatják, hogy a lefekvés előtt történő alkoholfogyasztás, elnyomja a szem gyors mozgását alvás közben (REM), amely nagyon fontos az emlékezet és a koncentráció szempontjából.

4. Ne dolgozzunk az ágyban!

A szakértők azt tanácsolják, hogy a hálószobát csakis a hitvesi együttlétre és alvásra használjuk. Így elménk a hálószobát a pihentető alvással fogja társítani.

5. Ne fogyasszunk kávét 17 óra után!

A tudósok megállapították, hogy 400 mg koffein (ennyit tartalmaz egy nagy bögre kávét) fogyasztása hat órával a lefekvés előtt, negatívan befolyásolja az alvást. Kutatások szerint azok az emberek, akik délután kávét fogyasztanak, egy órával alszanak kevesebbet, mint többi társaik.

6. Ne együnk zsíros ételeket a lefekvést megelőzően!

A tanulmányok szerint, a lefekvés előtti utolsó órában való étkezés, mind az alvás mennyiségét, mind a minőségét negatívan befolyásolja, különösen a hölgyek esetében. Ha a késő esti órákban még éhesek vagyunk, a szakemberek a teljes kiőrlésű élelmiszerek fogyasztását ajánlják, mint amilyen egy szelet teljes kiőrlésű kenyérszelet mogyoróvajjal.

7. Ne sportoljunk lefekvés előtt!

A szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük el az esti sportolást, mert ez által nő a testhőmérséklet, és nehezebb lesz elaludni. Ha mégis szeretnénk mozogni, tanácsos a jóga vagy nyújtó gyakorlatok végzése, mivel ezek segítenek az ellazulásban.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.