Kuriózum7 dolog, amit nem tudsz az izzadságról

7 dolog, amit nem tudsz az izzadságról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legtöbb ember számára a verejtékezés kellemetlen, hiszen az kép él bennünk, hogy aki megizzad, az biztosan kellemetlen testszagot áraszt. Közben szervezetünk tudja és teszi is a dolgát, hiszen ilyen meleg napokban, ha nem izzadnánk, és ezáltal nem hűtenénk magunkat, sokkal kellemetlenebb lenne elviselni a forróságot.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com
  1.     2 és 4 millió verejtékmiriggyel rendelkezünk

Főként melegben rengeteg vizet veszítünk, gyöngyözik a homlokunk, a hátunk, szinte mindenhol izzadunk, ezért fontos a megfelelő folyadékpótlás. Ilyenkor nyáron legalább 3-4 liter víz elfogyasztása javasolt. Csak a lábunkon 250 ezer verejtékmirigy található.

  1.     Más a stressztől és más a melegtől izzadni

Mikor odakint tombol a kánikula, akkor az Eccrine verejtékmirigy dolgozik. Stresszes helyzetben pedig az Apokrin mirigyek aktívak leginkább.

  1.     Baj van, ha egyáltalán nem izzadunk

Ebben az esetben dehidratációval kell szembenéznünk, ami veszélyes lehet, hiszen a szervezet a megfelelő vízmennyiség hiányában nem tudja megfelelő szinten tartani a testhőmérsékletet, így könnyen túlmelegedhetünk. Ezért pótoljuk a vízveszteséget.

  1.     A férfiak többet izzadnak

Az erősebbik nem közel 40 százalékkal többet izzad, mint a nők, akiknek a mondás szerint inkább hevüléseik vannak.

  1.     Minél edzettebbek vagyunk, annál jobban izzadunk

Ha valaki meglehetősen fitt, és már jó ideje rendszeresen edz, akkor megfigyelheti, hogy többet és alaposabban képes leizzadni, mint aki csak a kanapén, a tévé előtt szokott „sportolni”.

  1.     Az izzadságnak nincs szaga

Valóban így van, a testszagot a bőrfelületen tenyésző baktériumok okozzák.

  1.     A víziló vöröset izzad

Sokan egyszerűen kiborulnak, ha a nagy rohanásban, vagy a meleg miatt a hónalj környékén izzadságfolt jelenik meg. Ez az egyetlen látható jele az emberi verejtékezésnek. De mit szóljanak ehhez a vízilovak, hiszen esetükben az izzadság vöröses színben jelentkezik, amely megvédi őket a naptól és a baktériumokat is elpusztítja.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek