Kuriózum7 dolog, amit az Univerzum megad neked, ha bízol magadban

7 dolog, amit az Univerzum megad neked, ha bízol magadban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az önbizalom az élet minden pillanatában fontos, hiszen segít abban, hogy könnyebben hozz döntéseket, alkalmazkodj a változásokhoz és nyitott maradj az új dolgokra. Ezenkívül mindenhol új ajtókat nyithat meg előtted.

Természetesen a magabiztos emberek sem immunisak a kételkedésre, de sokkal inkább élvezhetik azt a biztonságérzetet, tisztánlátást és erőt, amit csak az önbizalom adhat meg az embernek. Az önbizalom (vagy annak hiánya) az életed minden területére hatással van, beleértve a munkát és a kapcsolatokat is.

1. Az önbizalom összefügg az egészséggel

A tanulmányok azt mutatják, hogy a magabiztos emberek általában egészségesebbek és tovább élnek. Ez a magabiztossággal kapcsolatos érzelmek, például a boldogság, az optimizmus és az elégedettség pozitív hatásainak köszönhető. A magabiztosság ugyanakkor a fitneszcélok elérésében is segíthet. Ha mindig arra törekszel, hogy kihívás elé állítsd magadat, és bízol abban, hogy képes vagy elérni a kitűzött célt, látni fogod, hogy egyre jobb eredményeid lesznek.

2. Az önbizalom a depresszióval is összefüggésbe hozható

Az olyan egészségügyi állapotok, mint a depresszió, nagyon összetettek, de a kutatások azt mutatják, hogy az önbizalom is hatással lehet a mentális egészségre. Egy vizsgálatban azok az emberek, akik szorongásos és a depresszióval kapcsolatos tünetekről számoltak be, kevéssé bíztak abban, hogy jól teljesítenek az általános ismeretekkel és az észleléssel kapcsolatos teszteken.

Ezek a résztvevők végül felülmúlták az elvárásaikat, ami azt mutatja, hogy a depresszió és az alacsony önbizalom torzíthatja az egyén önmagáról alkotott képét. Ez azért fontos, mert ha az alacsony önbizalom alacsony elvárásokat eredményez önmagaddal szemben, valószínűbb, hogy meg sem próbálkozol bizonyos dolgokkal, a kudarctól való félelem miatt.

3. Az önbizalom segít kezelni a szorongást

Néha mindenki szorong. Lehet, hogy fontos prezentációra készülsz a munkahelyeden, vagy egy nehéz beszélgetés előtt állsz. A magabiztosság segíthet abban, hogy leküzd azt a bizonyos belső hangot, ami azt mondja: „Nem vagy rá képes, add fel.” Ahelyett, hogy a negatív gondolatok csapdájába esnél, hagyd, hogy a pozitív gondolatok vegyék át az irányítást. A gyengeségeid helyett az erősségeidre koncentrálj, és hidd el, hogy képes vagy arra, amire vállalkoztál.

4. Az önbizalom biztonságot nyújt

Néha mindenki enged a külső nyomásnak, de azok az emberek, akiknek alacsony az önbizalma, jobban ki vannak szolgáltatva másoknak. Amikor nyomás alatt állsz, hogy megtegyél egy kockázatos vagy egyenesen veszélyes dolgot, abban az esetben, ha nagyobb az önbizalmad, könnyebben mondasz nemet. Ha azonban mindenkinek meg akarsz felelni, jobban ki vagy téve a külső nyomásnak.

5. Az önbizalom segít a döntéshozatalban

Sokszor előfordul veled, hogy addig halogatsz egy döntést, míg a legtöbb lehetőség magától meg nem szűnik? Vagy, ha végül meg is hozol egy döntést, rögtön elkezdesz kételkedni benne. Ha a döntés nem azt az eredményt hozza, amit reméltél, keményen kritizálod magadat, és a jövőben félsz további döntéseket hozni. Ez igazi ördögi kör lehet. Az önbizalom segít abban, hogy más megvilágításban lássuk a dolgokat, és bátrabbak legyünk.

6. Az önbizalom segít növelni az ellenállókészségedet

Az olyan helyzetekben, ahol az eredmény nem egészen az, mint amire számítottál, az önbizalom segít, hogy más perspektívába helyezd a kudarcot. Senki sem szeret hibázni, vagy csalódni, de ha bízol magadban, tudod, hogy rendelkezel azokkal a képességekkel, amelyekkel szembenézhetsz az utadba kerülő kihívásokkal.

Minél több kihívást fogadsz el, annál inkább növekszik az önbizalmad és annál ellenállóbb és rugalmasabb leszel. Ebben egy terapeuta is segíthet, különösen, ha traumák vagy egyéb, az önbizalmadat befolyásoló problémák is közrejátszanak. A pozitív gondolkodás, a naplóírás és egy támogató közösség is segíthet.

7. A magabiztosság felejthetetlen élményekkel ajándékoz meg

A kudarctól való félelem nem tartja vissza a magabiztos embereket attól, hogy új dolgokat próbáljanak ki. Az új dolgok pedig lehetőséget adnak a fejlődésre és az előrelépésre. Az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek azonban nem akarják megkockáztatni a csalódás érzését, mert az mélyen beléjük ivódik.

A magabiztos emberek kevésbé veszik magukra a kudarcot. Ha magabiztosabb vagy, megérted, hogy az új tapasztalatok segítik a személyes és szakmai fejlődést, ezért hajlandó leszel ésszerű kockázatokat vállalni céljaid elérése érdekében. Ez pedig egyben felejthetetlen élményekkel is megajándékoz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek