Holotropikum7 betegség, amelyet a szüleinktől örökölhetünk!

7 betegség, amelyet a szüleinktől örökölhetünk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha azokról a tulajdonságainkról beszélünk, mint a magasságunk, a szemünk és hajunk színe, tudjuk, hogy a genetikai öröklődés fontos szerepet játszik ezek kialakulásában. De fizikai tulajdonságaink mellett ugyanúgy örökölhetünk bizonyos betegségekre hajlamos mintákat is szüleinktől.

7 betegség, amelyet a szüleinktől örökölhetünk!

Nézd meg, melyek azok a leggyakoribb betegségek, amelyek szüleinktől örökölhetők!

1. Cukorbetegség vagy diabétesz

Ha a szülők valamelyike cukorbeteg, akkor ezt a gyerekek is örökölhetik. Legnagyobb esélyük azoknak van a megbetegedésre, akiknek mindkét szülője cukorbeteg.

Az eddigi vizsgálatokból kiderült, hogy egy 2-es típusú cukorbeteg személynek az első fokú családtagjainál háromszor valószínűbb, hogy szintén kialakul a betegség. Ezért, ha van olyan közeli rokonod, aki cukorbeteg, érdemes jobban odafigyelni az egészséges életvitelre, testmozgásra és táplálkozásra.

2. A rák egyes fajtái

Sajnos a rák is az örökletes betegségek közt szerepel. A gének által leginkább átvihető formái a mellrák, petefészekrák, gyomor- és vastagbélrák. A tudósok rájöttek, hogy azoknál a nőknél, akiknél a BRCA1 és BRCA2 nevű gének mutációt szenvedtek, kétszer nagyobb eséllyel alakul ki a mellrák, szemben azokkal, akiknél nincs jelen ez a mutáció.

A genetikai vizsgálat eredménye tájékoztat legbiztosabban arról, hogy van-e hajlamunk ezekre a betegségekre.

3. Szívbetegségek

Ha egyik szülő magas vérnyomással küzd vagy magas a koleszterin-szintje, annak az esélye, hogy a gyerekének is legyenek ilyen problémái, igen nagy: 50%. Sőt, ha mindkét szülőnél jelen vannak ezek a problémák, akkor az öröklődés esélye 75%-ra nő.

4. Allergiák

Három olyan légúti betegség van, amely öröklődhet: az allergiás rhinitis (szénanátha), a krónikus rhinitis és a szinuszitisz (orrmelléküreg-gyulladás). A tanulmányok szerint az allergiás szénanátha öröklődési esélye 30% a következő generációnál.

Ha mindkét szülő szenved a betegségben, az esély 65%-ra nő. Itt megjegyzendő, hogy nem az allergia az, ami öröklődik, hanem a bizonyos allergénekre való érzékenység. Ezért fontos az orvosnak tudnia a családi kórelőzményt is. Aggasztó tény az is, hogy az asztmát is 80%-ban örökölhetik a gyerekek.

5. Különböző szembetegségek

Számos szemproblémát is befolyásolnak a gének. Ezek között van a rövidlátás (miópia), szemtengelyferdülés (asztigmatizmus), zöld hályog (glaukóma) és a távollátás (hipermetrópia). Ezért fontos, hogy ha a szülők ezek valamelyikében szenvednek, elvigyék gyermeküket egy szemészeti kontrollvizsgálatra, hogy mielőbb fény derüljön az esetleges rendellenességekre.

6. Cisztás fibrózis

Ezt a betegséget szintén egy gén mutációja okozza, és ez is öröklődik. Egy gyógyíthatatlan betegségről van szó, amely főleg a tüdőket és a hasnyálmirigyet érinti. A cisztás fibrózissal diagnosztizált betegek várható élettartama 36 év körüli. A betegség legtöbbször gyermekkorban már felfedezhető.

7. Elhízás

Ha egy gyerek szülői elhízottak vagy túlsúlyosak, akkor neki 50%-al nagyobb esélye van arra, hogy felnőtt korában súlyproblémái legyenek, mint a normál súlyú szülők gyerekének. Ha csak egyik szülő túlsúlyos, ez az arány csökken ugyan, de nem számottevően: 40% lesz a valószínűsége.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek