Holotropikum6 módszer, amivel enyhíthetsz a fogaid érzékenységén!

6 módszer, amivel enyhíthetsz a fogaid érzékenységén!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A fogak érzékenysége nagyon kellemetlen tud lenni, hiszen aki ezzel a problémával küzd, annak szembe kell néznie azzal is, hogy nem tud könnyedén, gond nélkül meginni egy csésze forró teát, kávét, netán hideg vizet, de sok esetben az édes ételek is kiválthatják a szúró fájdalmat a fogakban.

6 módszer, amivel enyhíthetsz a fogaid érzékenységén!
Fotó: Pixabay.com

A fogérzékenység eléggé gyakori probléma, ami a fogat borító vékony zománcréteg miatt alakul ki. De azért nem kell kétségbeesned, mert van megoldást, íme 6 ezek közül.

1. A megfelelő fogkrém használata

Kérd ki a fogorvosod véleményét, hogy mely fogkrém a legmegfelelőbb ahhoz, hogy csillapítsa ezen érzékenységet. Vannak viszont olyan fogkrémek, amelyek többet ártanak, mint használnak, itt elsősorban azokról a termékekről van szó, amelyek fogfehérítő hatásúak, vagy amelyek nátrium-pirofoszfát savat tartalmaznak. A fogorvosok azt tanácsolják, hogy olyan fogkrémet vásárolj, amelyet speciálisan az érzékeny fogakra alkottak meg. Létezik egy olyan krém is, amelyet a fogorvos adhat, ezzel étkezés, ivás előtt 5 perccel kell bekenni a fogat, amely ásványi összetételének köszönhetően, elzárja a fogbélhez vezető idegcsatornákat, így akadályozva meg a fájdalmat.

2. Kerüld a savas üdítők fogyasztását

A szénsavas üdítők kioldják a fogakból az ásványi összetevőket, így gyengítve, vékonyítva a zománcot, aminek egyik következménye, hogy a fogak érzékenyebbé válnak. Az is fontos, hogy étkezések után csak 20 perccel mosd meg a fogaidat, még akkor is, ha azok nem érzékenyek, így előzve meg a zománc károsodását, amely ha végbemegy, akkor visszafordíthatatlanná válik.

3. Ne használj erős sörtéjű fogkefét

Nem minden esetben az erősebb, a keményebb a jobb megoldás, így téves elképzelés az, hogy a jó durva szálú fogkefe jobban eltávolítja a lepedéket, mint a lágyabb, puhább sörtéjű. Az erős szálú fogkefe azért nem a legjobb megoldás, mert károsíthatja a fogzománcot és megsértheti a fogínyt.

4. A helyes fogmosás technikája

Kérd meg a fogorvosodat, hogy pár perc során mutassa meg, hogy miként kell helyesen végig sikálni az összes fogat. Naponta legalább kétszer ajánlott fogat mosni, a fogselyem használata is nagyon ajánlott, ami segít eltávolítani a fogak közé beékelődött lerakódásokat, baktériumokat. A fogmosás révén a szájüreg savassága is csökken, ami védi a zománcot is.

5. Tilos a fogcsikorgatás

Ha van egy ilyen rossz szokásod, igyekezz megszabadulni tőle. Ennek oka lehet a stressz, szorongás, amit pszichológus segítségével feloldhatsz. A fogcsikorgatás révén árthatsz a fogzománcnak, amely ha megsérül, akkor máris érzékenyebbé válhatnak a fogaid.

6. Ne fehérítsd a fogaidat

Akármennyire is menő a ragyogó, fehér fogsor, a fogzománcnak nem tesz jót a technika, amely ráadásul nem is olcsó. Törekedj a természetes fehérség megőrzésére, mert ezzel több ideig meg tudod előzni a fogérzékenység kialakulását.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek