Holotropikum6 meglepő ok, amiért jó, ha megérintenek

6 meglepő ok, amiért jó, ha megérintenek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bizonyára sokunk számára ismerős az a barát, élettárs, rokon típus, aki ha kell, ha nem ölelget, simogat, rengeteget érintkezik velünk. Sokszor elég kellemetlen tud lenni a helyzet, azonban azt már kevesebben tudják, hogy bizonyos jól teszi, amit tesz, hiszen nem csak lelkét, de egészségi állapotát is egyensúlyba tudja hozni ezzel.

oleles

1. Boldogabb, sokkal kiegyensúlyozottabb kapcsolatok

A boldogság egyik hormonja az oxitocin. Ez akkor szabadul fel, mikor valaki megsimogat, odabújik kedvesünk mellénk esténként. Ugyanakkor az ölelkezés endorfinokat is felszabadít, amitől csak még jobban érezzük magunkat.

2. Vonzóbbnak érezheted magad

Megfigyelted már, hogy egy egyszerű bújás milyen más kockázatosabb cselekvésekhez vezethet egy partin vagy éppen az erdő közepén? Ha olyan személyhez bújunk, akit szeretünk dopamin szabadul fel a testünkben, ami fokozzak a testi vágyakat.

3. Megerősíti a kapcsolatokat

Rémlik még az oxitocin? A boldogság mellett még nagyon fontos szerepe van ennek a hormonnak a kapcsolatok, az erős kötelékek kialakításában, ezért nagyon fontos, hogy szeretteidet megöleld.

4. Dobd fel az immunrendszered

Egy nemrég készült tanulmány alapján az ölelkezés csökkenti a gyors szívműködést. Ugyanakkor csökken a szervezet kortizon szintje, a vérnyomás és a teljes test, beleértve az immunrendszer állapotát is javul.

5. Megszabadít a stressztől és a szorongástól

Egyes tanulmányok azzal foglalkoztak, hogy milyen hatása van a csóknak. Azt találták, hogy azok, akik csak szeretkezés közben csókolóznak sokkal stresszesebbek, mint azok, akik rendszeresen teszik, űzik ezt a kellemes elfoglaltságot.

6. A tested úgy szomjazik az érintésre, mint a vízre

A kutatók azt találták, hogy testünknek épp úgy szüksége van az érintésre, mint a vízre. Ez csecsemőkorban alakul ki és elengedhetetlen úgy az egészséges testi, mint az egészséges lelki fejlődéshez.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek