Kuriózum6 jele annak, hogy gyerekkorodban beléd sulykolták a hallgatást - Hogyan hat...

6 jele annak, hogy gyerekkorodban beléd sulykolták a hallgatást – Hogyan hat ez rád felnőttként?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gyermekkor mindannyiunk érzelmi és pszichológiai fejlődése szempontjából kulcsfontosságú időszak. A szülőkkel és nevelőkkel való interakciók jelentős hatással vannak az identitás kialakulására és arra, hogy miként lépünk kapcsolatba másokkal.

Rengeteg módszer létezik a gyermeknevelésre, és általában minden szülő a legjobb tudása szerint cselekszik. Azonban mindnyájan követünk el hibákat – akarva, akaratlanul is, melyek (többé-kevésbé súlyos) következményekkel járhatnak a felnőtté válás folyamatában.

A gyerekkori elhallgattatás az egyik olyan bánásmód, mely alaposan rányomja a bélyegét az életünkre. Amennyiben felnőttként (is) kerüljük a beszélgetéseket, a láthatatlanságba burkolózunk, visszatartjuk a szeretetet és a ragaszkodást, akkor minden bizonnyal gyerekként belénk sulykolták a hallgatást.

Íme hat jele annak, hogy gyermekkorodban hallgatásra neveltek!

1. Mindenki energiájával tisztában vagy

Liz Tenuto, a rehabilitációs gyakorlatokra szakosodott pilates-oktató egy TikTok-videóban elmagyarázta, hogy aki gyermekkorában csendes bánásmódot kapott a szüleitől, az sokkal inkább tudatában lehet a körülötte lévő emberek érzelmeinek és energiáinak.

„Minden energiaváltozást észreveszel a szobában, amikor valaki feldúlt” – magyarázza az oktató.

2. Izomfájdalomtól szenvedhetsz

Tenuto megfigyelte, hogy azok a gyerekek, akiket a szülei elhallgattattak, felnőttként gyakran tapasztaltak váll-, nyak- vagy torokfájdalmat.

A Psych Central szerint egy 2012-es tanulmány kimutatta, hogy az elhallgattatás az agynak azt a területét stimulálja, amely a fájdalmat észleli. Ez azt jelenti, hogy az emberek nem csak érzelmi fájdalmat éreznek, amikor ezt a büntetést kapják, hanem valamilyen szintű fizikai fájdalmat is.

3. Mindenkinek a kedvében akarsz járni, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy fel kell áldoznod magad

Az említett videóban Liz Tenuto elmagyarázza, hogy a gyerekkori elhallgattatás egyik következménye lehet, hogy felnőttként mások kedvében akarsz járni, illetve hogy mindenkinek meg akarsz felelni.

„Nehezen mondasz nemet, ha megkérnek valamire” – mutatott rá. A csendre való utasítás félelmet kelthet a gyermekekben az elhagyatottságtól vagy az elutasítástól, mivel nehezen értik meg, hogy a szüleik miért vonják meg hirtelen a szeretetet és a kommunikációt tőlük. Felnőttként pedig előfordulhat, hogy mások kívánságait a sajátjuk elébe helyezik, hogy elkerüljék az elutasítást és fenntartsák a kötődést.

4. Nem tudod, hogyan kell barátkozni

Az elhallgattatott gyermekeknél gyakran alakulnak ki nehézségek a gondolatok és érzések kifejezésében, valamint az interperszonális kapcsolatok kialakításában és fenntartásában. A gyermekkori kirekesztettség vagy társadalmi elszigeteltség szorongáshoz vezethet a másokkal való interakciókban.

A gyermekeknél félelem alakulhat ki a mások általi elutasítástól vagy kritikától. Több pszichológus is megerősíti, hogy azok a felnőttek, akiket gyermekkorukban figyelmen kívül hagytak vagy érvénytelenítettek, ugyanezt a megközelítést alkalmazhatják felnőtt kapcsolataikban.

5. Állandó megerősítésre van szükséged

Az, hogy állandóan megerősítésre és jóváhagyásra vágysz másoktól, az a különböző érzelmi sebekből és bizonytalanságokból eredhet, amelyek a beléd sulykolt hallgatás miatt alakultak ki benned.

A Psychology Today szerint, akiket állandóan kirekesztenek az interakciókból, és akik érzelmi megerősítés nélkül nőnek fel, azok felnőttként erősen támaszkodnak a külső megerősítésre, hogy biztonságban és értékelve érezzék magukat. Lehet, hogy soha nem tanulták meg saját érzéseik érvényesítését, és a saját értékükkel sincsenek tisztában, ezért állandóan szükségük van arra, hogy ezt mások tegyék meg helyettük.

6. Nehezen fejezed ki az érzelmeidet

Aki gyermekkorában megtapasztalta a szüleitől a néma bánásmódot, annak nehézséget okozhat az érzelmei kifejezése. Képtelenek nyíltan kommunikálni az érzéseikről, mert kiskorukban nem kaptak érzelmi megerősítést.

Az USA Todaynek adott interjújában Vaile Wright, az Amerikai Pszichológiai Társaság egészségügyi innovációs igazgatója elmagyarázta, miért történik mindez: „azt hiszem, ez bizonyos mértékig egy védekezési mechanizmus. Ahelyett, hogy használnád a szavaidat, inkább véded magad, mert félsz, hogy olyan helyzetet váltasz ki, amely veszélybe sodorna” – fogalmazott Wright.

Mi segíthet felnőttként, ha gyermekkorodban beléd nevelték a hallgatást?

Az, hogy tudatosult benned, már egy hatalmas lépés az orvoslásra. Egyéni vagy csoportos terápia segíthet feltárni az elhallgattatás okozta belső károkat és fejleszteni az érzelemszabályozást és az egészséges kommunikációs készségeidet. Sok gyakorlattal, de meg lehet tanulni egészséges kapcsolatokat kialakítani, megnyílni, önbizalomra szert tenni és tisztában lenni azzal, mennyire értékes vagy.

Gyakorold az önreflexiót és az önfeltárást, hogy feltérképezd, milyen hatásai vannak rád nézve az elhallgattatás módszerének, illetve, hogy min tudsz te ezek közül önerőből változtatni. És a lehető legfontosabb, amit magadért tehetsz: NE FÉLJ segítséget kérni. A szeretteid támogatása elengedhetetlen a felépüléshez és az önbecsülés növekedéséhez.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek