Mindannyian tudjunk milyen meredek lejtőn vagyunk képesek lecsúszni, amikor a szív dolgairól van szó. Egy borzalmas szakítás a depresszió érzését kelti bennünk, megcsorbítja az önbizalmunkat, és megsérti azt a képességünket, hogy másokban megbízzunk. Megváltoztatja a világunkat.

Ha nem vigyázol, egyetlen kis repedés képes örökre összetörni a szíved. Akármilyen rosszul is hangzana mindez, egy elvesztett szerelem szálai máshova is elérnek. Tudtad, hogy mindez a szervezetedre is hatással lehet?

Itt van hat olyan dolog, ami a szervezeteddel történik, amikor ketté törik a szíved:

1. Álmatlanság

Még a jó alvók körében is, az összetört szív és az álmatlanság kísérik egymást. Egész éjjel képes vagy az elveszett szerelmen rágódni. A tested fáradt, de az elméd és a lelked nem lel nyugalomra. Sajnos, az álmatlanság depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. Ugyanakkor egyéb betegségek, mint a magas vérnyomás és szívbetegség rizikóját is növeli.

2. Emésztési zavarok

Csökken az étvágy vagy kényszeres evés üti fel a fejét. Hányinger, fájdalom, görcsök, sőt gyomorfekély is kialakulhat. Amikor érzelmi káoszt élünk át, gyakran a beleink isszák meg a levét. Ez különösképpen érvényes azokra, akik nem szokták érzelmeiket kifejezni, és az egész folyamatot elfojtják.

3. Mentális zavartság

A stressz, álmatlanság és érzelmeink kavalkádja hozzájárulnak a kognitív funkciók lelassulásához. Lehet azon veszed észre magad, hogy nem tudod a figyelmedet fenntartani egy feladat elvégzése alatt. Úgy érezheted, hogy le vagy lassulva, mintha az elméd egy homokdűnén menne át. Gondoskodj arról, hogy kiegyensúlyozott étrended legyen és elegendő alvásban legyen részed. Ahogyan a tested és a szíved elkezd gyógyulni, az elméd is behozza a lemaradását.

4. Betegségekre való hajlam

Egy komoly stressz, mint az, amin akkor mész keresztül, amikor összetörik a szíved, gyengíti az immunrendszert. Ennek következtében, amikor a szív sérülékeny, a test is sérülékennyé válik. Egy gyenge immunrendszer vírusos, bakteriális fertőzéseknek ad helyet és a hormonrendszerben is egyensúlyt bomlaszt.

5. Fejfájás

Többféle fejfájás – főleg a tenziós és a migrén – legfőbb oka az intenzív stressz. Azoknál, akik álmatlansággal, mentális zavartsággal küzdenek, ez csak fokozódik. Egy depresszív állapotban, amikor az ember hajlamos elhanyagolni önmagát, egy szegényes étrend, mozgáshiány és alvási gondok, csak rontanak a helyzeten.

6. Szívfájdalom

Nem hiába mondjuk azt, hogy „összetört szív”, hiszen úgy fájhat, mintha a kezed vagy a lábad törted volna el. A mellkasi fájdalom az intenzív stressz egyik jele. Ez éles fájdalomban, nyomás érzésben, vagy szívdobogás érzésben nyilvánulhat meg. Úgy érezheted, mintha egy valódi szívinfarktusod lenne.

Jodi Picoult azt írja: „Amikor elkezded összerakni a darabokat, még ha teljesnek is nézel ki, sose leszel már az, aki voltál a zuhanás előtt.” Sosem gyógyulunk meg teljesen, amikor összetörik a szívünket. Nem leszünk már olyanok, amilyenek voltunk. De lehetünk jobbak, erősebbek, és másokkal együttérzőbbek.

Tarts ki és gondoskodj magadról. Egy nap talán örülni fogsz annak, hogy összetört a szíved.

Save

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.