Holotropikum6 étel, ami tönkreteszi a szívet!

6 étel, ami tönkreteszi a szívet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az utóbbi évek tudományos kutatásai arra a megállapításra jutottak, hogy egy ember naponta megközelítőleg 3400 milligramm nátrium-kloridot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, annak ellenére, hogy a napi ajánlott mennyiség 1500 milligramm. A túlzott nátrium-klorid fogyasztás veszélyeire az Amerikai Szív Társaság és az Amerikai Stroke Társaság is felhívta a figyelmet, valamint a National Healthy Eating Day egy listát is összeállított a legtöbb nátrium-kloridot tartalmazó élelmiszerekről, amelyek nagy körültekintéssel ajánlott fogyasztani.

Fotó: British Heart Foundation/ Dr Gillian Gray, Megan Swim and Harris Morrison, University of Edinburgh
Fotó: British Heart Foundation/ Dr Gillian Gray, Megan Swim and Harris Morrison, University of Edinburgh

Kenyér: nagy mennyiségű sót tartalmazó alapélelmiszer, egy szelet kenyér körülbelül 15%-át tartalmazza a napi ajánlott sómennyiségnek. Napi néhány szelet kenyérrel túl is léphetjük az ajánlott sómennyiséget.

Felvágottak: a különböző hentesáruk szintén azon élelmiszerek kategóriájába tartoznak, amelyek fogyasztásával óvatosan kell bánni. A parizer, a virsli és a szalámi a legegészségtelenebbek a magas sótartalmuk miatt, de más összetevőik, például a kollagén protein sem javítják az egészséget.

Pizza: a világszerte kedvelt étel szintén előkelő helyet foglal el, ami a sótartalmat illeti, ugyanis két szelet pizza a napi ajánlott sómennyiséget lefedi.

Csirkehús: a csirkehúst az egyik legsósabb eledelek között tartják számon, ugyanis a nagy mennyiségű sónak köszönhetően lehet hatékonyan tárolni.

Leves: a levesekhez szükséges sót adagolni, hogy jó ízük legyen, de sok esetben, amikor az adagolásról van szó, megfut a szakács keze. Így fordul elő, hogy egy tányér leves több mint 900 milligramm nátrium-kloridot tartalmaz.

Szendvicsek: a szendvicsek valóságos sóbombának számítanak, hisz a nagy mennyiségű sót tartalmazó kenyér mellett még ott találjuk a szendvics egyéb hozzávalóit is, amelyek egy rendkívül káros kombinációt eredményeznek az egészségre nézve.

A fentiek ismeretében fogyasszunk felelősségteljesen sót tartalmazó ételeket, hisz ezek melegágyai a szív- és érrendszeri betegségeknek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek