Mi emberek, hajlamosak vagyunk úgy gondolni a boldogságra, mint valami távoli, már-már elérhetetlen állapotra. Éppen emiatt sokszor nagy erőfeszítésekkel, kidolgozott tervekkel egy életen át tüzetesen készülünk rá. Minden szükséges „kelléket” próbálunk beszerezni, szorgalmasan és ernyedetlenül készülünk a boldogságra. S miközben zajlik az élet, és beszereztünk mindent, ami úgy gondoltuk a boldogsághoz szükséges, rájövünk, hogy ez nem elég, boldognak is kell lenni közben, és erről megfeledkeztünk.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com

Valóban ennyire nehéz feladat lenne az igazi boldogság, mint ahogyan beszélünk róla? Nem inkább csak egy délibábot kergetünk, ahelyett hogy megtanulnánk élvezni az utazást? Az élet számos apró örömöt tartogat, amiket meg kell tanulni észrevenni és értékelni, meg kell tanulni elvárások nélkül nyitottnak lenni a boldogságra.

Döntsd el te is, hogy mától boldog akarsz lenni, és ne habozz tovább, légy boldog! A következő néhány gyakorlat abban segít, hogy minden napodban felfedezd a szépséget és értékeld azt:

1. Meditáció

A meditáció segít abban, hogy ellazuljunk, elvonatkoztassunk a problémáktól, kiszűrjük a negatív gondolatokat és kiegyensúlyozottabbá váljunk.

2. Hála

Tanuljunk meg mindenért hálásnak lenni. Ehhez elsősorban szükséges megértenünk, hogy nincs olyan, hogy valami alanyi jogon jár nekünk. Ne hagyjuk megfertőztetni magunkat a panaszkodás és elégedetlenség járványától. Igyekezzünk hálásak lenni, hogy itt vagyunk és élünk, van mit ennünk és innunk, egészségesek vagyunk, vannak barátaink és családtagjaink. Azt hiszem ha elkezdünk mélyrehatóbban gondolkodni, mindannyian számtalan okot találunk arra, hogy hálásak legyünk.

3. Elégedettség

Az elégedettség szorosan összefügg a hálával, kéz a kézben járnak. Leginkább arról szól, hogy nem vágyunk mindig másra, hanem megtanuljuk értékelni azt, amink van. Persze ez nem gátol abban, hogy folyamatosan fejlődjünk, ha szükségét érezzük, vagy igyekezzünk célokat kitűzni és elérni, a haladás érdekében.

4. Pozitív megerősítések

Tanuljuk meg elfogadni és szeretni önmagunkat! Ne féljünk az egyedülléttől, a csak magunkkal töltött idő segíthet az önvizsgálatban, és saját magunk megismerésében. Különösen hasznos lehet, ha leírunk néhány pozitív mondatot magunkról, néhány erősséget vagy jó tulajdonságot, és kitesszük egy jól látható helyre. Ha elolvassuk, elégedettebbek, nyugodtabbak és boldogabbak lehetünk.

5. Nevetés

Mi mindenre jó a nevetés, igazi gyógyszer a testünknek, ugyanis a nevetés során boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, amik segítenek elűzni a stresszt, az idegességet, a nyugtalanságot. Emellett a mosoly és a nevetés ragályos is. Nem csak saját hangulatunkban idéz elő jelentős változást, hanem környezetünk hangulatát is jobbá varázsolhatjuk ezáltal.

6. Kiegyensúlyozottság

A modern világ őrült rohanásában nem könnyű megőrizni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Szánj időt magadra, hogy feltöltődj valamilyen formában. Jó megoldás lehet, ha sétálsz néhány saroknyit hazafelé, vagy otthon megiszol egy csésze teát, limonádét, mielőtt nekilátnál az otthoni teendőknek

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.