Kuriózum6 dolog, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy boldog gyereket neveljünk!

6 dolog, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy boldog gyereket neveljünk!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szülő és gyermek kapcsolata már a születés előtt kialakul, és ez nagyban befolyásolja azt, hogy az anya és az apa, hogyan kommunikál a kicsivel, a kicsiről. Fontos egy kölcsönös tiszteleten és szereteten alapuló kapcsolat kialakítása.

Nézzük, az amerikai Sean Platt blogger és a Children Write the Future alapítvány társalapítója milyen véleményen van azzal kapcsolatban, hogy mi a legfontosabb ahhoz, hogy boldog gyermeket nevelhessünk. A szerző két gyermek, egy lány és egy fiú édesapja.

1. Engedd, hogy a gyermek érezze, örülsz, amikor találkozol vele

A gyerekeknek nagyon fontos a szülők boldogsága, hogy lássák, milyen sokat jelentenek számukra. Öleld meg, mosolyogj, amikor hazajön, vagy amikor érte mész az óvodába/iskolába. Mondd ki a nevét hangosan, büszkén.

A gyerekek boldogok, ha meghallják, hogy a nevüket kiabálják, ráadásul úgy érzik, hogy szeretteik büszkék rájuk. A gyerek leginkább a szüleit szereti. Add vissza neki ezt a szeretetet, lássa, érezze.

2. Tanítsd meg a gyereknek, hogy nem baj, ha unatkozik

A gyermekek nagyon gyorsan elkezdenek unatkozni, ha nincs elegendő inger, ami a fantáziájukat “táplálja”. Tanítsd meg, hogy a gyereked kreatívan használja a fantáziáját, adj neki néhány lapot és színes ceruzát vagy kockát, hogy építsen. Mondd el neki, hogy nem baj, ha unatkozik, de ezt az időt ne tévézésre vagy “telefonozásra” használja.

3. Korlátozni kell a médiahasználatot

Az első életévekben a szülő a gyermek döntéseinek “alkotója”. Már kiskorától megtaníthatod neki, hogy az élet sokkal többet jelent, mint a televízió, telefon, számítógép. Ezáltal serkented a kreativitását, és segítesz neki abban, hogy nyugodt maradjon.

Sokszor anélkül, hogy észrevennéd, a gyerek olyan dolgokat hall vagy lát, amiket az ő korában nem kellett volna: hírműsort, képet az internetről stb. Ezek a dolgok túlterhelhetik az idegrendszerét, és stresszessé tehetik.

4. A gyerek sokkal fontosabb, mint a munka

A gyerek érzi, ha csak muszájból vagy vele, ő azt akarja, hogy jelen legyél. Nagyon fontos: játszani, interakcióba lépni, válaszolni a kérdéseire, kérdéseket feltenni neki, meghallgatni a válaszait. A gyermek szükségét érzi az érintésnek, hogy ő sokkal fontosabb, mint a te munkád.

5. Hagyd, hogy a gyerek is megszabjon néhány szabályt

Nem kell állandóan főnöknek lenned vagy úgy viselkedned. Engedd, hogy a gyermeked önállóan hozzon meg bizonyos döntéseket. A gyerekek akkor érzik jól magukat, ha azt hiszik, hogy ők irányítanak.

Megengedheted neki, hogy bizonyos szabályokat hozzon a szoba tisztaságára vonatkozóan, vagy segítsen mosogatni vagy más háztartási munkában. A gyerek sokkal szívesebben elfogadja és betartja azokat a szabályokat, amelyeket nem a szülő ír elő.

6. Legyél példakép számára

A gyerekek azt csinálják, amit látnak, nem azt, amit mondanak nekik. Ha tisztelettudó gyereket szeretnél, akkor tisztelettudó kell legyél. Ha azt szeretnéd, hogy ne hangoskodjon, akkor vigyázz, hogy milyen hangnemben beszélsz vele. Ha boldog gyermeket szeretnél, mosolyogj minél gyakrabban. Az élet első éveiben a szülői minta sokkal erősebb, mint bármi más.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek